Overslaan en naar de inhoud gaan

Start nutswerken heraanleg Zuidlaan (N417) en Acaciastraat (N416) in Wetteren

Start nutswerken heraanleg Zuidlaan (N417) en Acaciastraat (N416) in Wetteren

Op maandag 28 februari starten de werken voor de heraanleg van de Zuidlaan (N417) en Acaciastraat (N416) in Wetteren. Het Agentschap Wegen en Verkeer, de gemeente Wetteren en Aquafin slaan de handen in elkaar om de grauwe invalsweg te transformeren in een aangename en groene stadslaan. Eerst zijn echter de nutsmaatschappijen onder leiding van Fluvius aan zet. Zij starten op 28 februari met het verplaatsen en vernieuwen van de ondergrondse leidingen langs de Zuidlaan (N417) tussen het kruispunt met de Warandelaan en het kruispunt met de Bloemluststraat. De nutswerken duren tot eind september 2022. Vanaf de zomer kan Wegen en Verkeer dan starten met de vernieuwing van de fietspaden en de heraanleg naar een aangename en groene stadslaan in Wetteren. Deze heraanleg duurt tot eind 2023.

Nieuwe fietspaden en aangename groene stadslaan

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Met de heraanleg van de Zuidlaan en de Acaciastraat bouwt Wegen en Verkeer een aangename en groene stadslaan. Fietsers kunnen rekenen op verhoogde en bovendien comfortabele fietspaden. Er wordt ook werk gemaakt van vernieuwde perrons aan de bushaltes, nieuwe groene middenbermen, een gescheiden rioleringsstelsel en een nieuw wegdek in asfalt.”

Daarnaast vernieuwt Wegen en Verkeer de fietspaden vanaf het kruispunt met de Brusselsesteenweg (N9) tot het kruispunt met de Bloemluststraat. Over een traject van 3 kilometer worden brede en vrijliggende fietspaden aan beide zijden van de rijbaan aangelegd. De aanleg van de fietspaden kadert in het relanceplan van de Vlaamse Regering. Met dit plan wordt in heel Vlaanderen de fietsinfrastructuur langs gewestwegen verbeterd om zo meer Vlamingen op de fiets te krijgen voor woon-werkverkeer. De Zuidlaan is één van de vele wegen die het Agentschap Wegen en Verkeer aanpakt.

Met dit plan wordt in heel Vlaanderen de fietsinfrastructuur langs gewestwegen verbeterd om zo meer Vlamingen op de fiets te krijgen voor woon-werkverkeer. De Zuidlaan is één van de vele wegen die het Agentschap Wegen en Verkeer aanpakt.

 

Voorbereidende nutswerken vanaf 28 februari 

Vanaf maandag 28 februari starten de nutsbedrijven, onder leiding van Fluvius, met de eerste fase van het verplaatsen en vernieuwen van de ondergrondse leidingen op het gedeelte van de Zuidlaan (huisnummer 5) en de Bloemluststraat (huisnummer 24) tot en met het kruispunt met de (Korte) Massemsesteenweg (N462). In die fase wordt gewerkt van eind februari tot eind maart. Nadien schuiven de werken in verschillende fasen op in de richting van de spoorlijn aan de Victor Van Sandelaan om via de oneven zijde van de Acaciastraat en Zuidlaan terug te keren. Als alles volgens plan verloopt, duren de nutswerken tot eind september 2022.

Weinig hinder voor auto’s, fietsers en voetgangers volgen een omleiding

Fietsers en voetgangers volgen tijdens de nutswerken een lokale omleiding langs de werkzone. Dit zal aangegeven zijn op het terrein met signalisatieborden. Om ervoor te zorgen dat auto’s en vrachtwagens steeds in beide richtingen langs de werkzone kunnen rijden, worden de middenbermen verhard. Dit gebeurt midden maart, waardoor er gedurende een korte periode tijdelijke verkeerslichten worden geplaatst om het verkeer beurtelings te laten voorbijrijden. Na deze korte werken kunnen auto’s en vrachtwagens steeds in beide richtingen langs de werkzone rijden zonder verkeerslichten. 

Wel zullen er tijdens de werken enkele afslagbewegingen niet mogelijk zijn. Zo kunnen vanaf midden maart vrachtwagens vanuit de Massemsesteenweg (N462) richting de E40 niet meer links afslaan richting de Zuidlaan (N417). Zij volgen een omleiding via de Brusselsesteenweg (N9) om de E40 of Zuidlaan te bereiken. Auto’s kunnen wel van de Massemsesteenweg (N462) links afslaan naar de Zuidlaan (N417). Vanaf eind maart kunnen auto’s en vrachtwagens komende van Wetteren niet meer links afslaan in de Massemsesteenweg (N462) en ze volgen een omleiding via de Zuidlaan (N417) en de Brusselsesteenweg (N9). 

Contactpunt voor omgeving

Voor vragen of klachten over de nutswerken kunnen bewoners terecht bij Fluvius via het nummer 078/35 35 34 van Fluvius. Daarnaast heeft het Agentschap Wegen en Verkeer een omgevingsmanager aangesteld die aanspreekpunt is voor bewoners en bedrijven tijdens de hele duur van de werken en die de minder hinder-aanpak op de werf bewaakt. De omgevingsmanager is steeds te bereiken via bereikbaar.ovl@wegenenverkeer.be of via het telefoonnummer 0476 72 22 57 (tijdens de kantooruren van 9.00 uur tot 17.00 uur). 

Meer informatie over de vernieuwing van de fietspaden en de heraanleg via www.wegenenverkeer.be/wetteren