Overslaan en naar de inhoud gaan

Start nieuwe fase op de Woluwelaan (R22): tunnel richting Vilvoorde volledig in uitvoering na bouwverlof

Start nieuwe fase op de Woluwelaan (R22): tunnel richting Vilvoorde volledig in uitvoering na bouwverlof

Vanuit Vlaanderen investeren we maar liefst 37 miljoen euro in de herinrichting van de Woluwelaan. Vanaf 2 augustus 2021 start de verdere aanleg van de tunnel onder de Woluwelaan voor het verkeer richting Vilvoorde”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “De tunnel begint net na het kruispunt met de Haachtsesteenweg en komt weer boven voorbij de nieuwe afrit van de Ring rond Brussel, vlak na de Budasteenweg.” Na de eerste voorbereidende graafwerken aan het eerste deel van de tunnel tussen de Beaulieustraat en de Budasteenweg, wordt vanaf begin augustus de volledige tunnel tussen de Beaulieustraat en de Haachtsesteenweg verder afgewerkt. Het verkeer moet rekening houden met aangepaste verkeerssituaties. De werken van deze fase duren volgens de huidige planning minstens een jaar.

Eerste graafwerken tunnel achter de rug

De voorbije maanden werden al voorbereidende graafwerken uitgevoerd aan het eerste deel van de tunnel tussen de Beaulieustraat en de Budasteenweg. Daarnaast werd er doorgewerkt aan de tweerichtingsbusbaan, de riolering en de rijweg in de zone tussen de Beaulieustraat en de Haachtsesteenweg. 

Nieuwe fase van start na bouwverlof

Vanaf 2 augustus start de aannemer met een nieuwe fase van de werken. Omdat het verkeer op de nieuwe busbaan kan doorrijden, komt er voldoende ruimte vrij om de volledige tunnel verder aan te leggen tussen de Beaulieustraat en de Haachtsesteenweg. Daarnaast wordt de tweerichtingsbusbaan verder afgewerkt in de zone tussen de Beaulieustraat en de Henri Rampelbergstraat. “Ook de tijdelijke fiets- en voetgangersbrug wordt tijdens het bouwverlof aangelegd over de Woluwelaan. Zo kunnen zowel fietsers als voetgangers de Woluwelaan veilig oversteken vanaf begin augustus tot aan het einde van de werken in 2023”, vertelt minister Peeters.  

Nieuwe verkeerssituaties in beeld 

De fasewissel van de werken brengt nieuwe verkeerssituaties met zich mee. Bestemmingsverkeer blijft nog steeds mogelijk tijdens de werken, maar enkele zijstraten die aansluiten op de Woluwelaan, worden tijdelijk afgesloten tot na de bouw van de tunnel, zoals het oostelijke deel van de Budasteenweg aan de Beaulieuwijk en de Nieuwbrugstraat. Daarnaast wordt de Viaductstraat eenrichting in het kader van een proefopstelling door de gemeente Machelen. De Beaulieustraat is al definitief afgesloten van de Woluwelaan. Het verkeer kan vanaf augustus wel opnieuw ontsluiten via de westelijke zijde van de Budasteenweg.

Ontdek de nieuwe verkeerssituatie vanaf 2 augustus

Vlottere en veiligere verkeersdoorstroming op de Woluwelaan

“Met de herinrichting werken we aan een betere en veiligere verkeersdoorstroming op de drukke verkeersas die de Woluwelaan vandaag is. Het verkeer zal er na afloop van de werken vlotter kunnen wisselen tussen de Woluwelaan en de Ring rond Brussel (R0)”, zegt minister Peeters. “Dat gebeurt via de op- en afritten die klaarliggen sinds 2017. Dankzij de bouw van een tunnel voor het doorgaande verkeer richting Vilvoorde en de aanleg van vrijliggende fiets- en voetpaden langs beide kanten van de weg, zal ook de mobiliteit en de levenskwaliteit van de directe omgeving verbeteren. Ook het openbaar vervoer verloopt in de toekomst vlotter door de aanleg van een vrijliggende busbaan in beide richtingen.”