Overslaan en naar de inhoud gaan

Start fase 2 aanleg De Vlecht in Waregem

Start fase 2 aanleg De Vlecht in Waregem

Op dinsdag 19 april start het Agentschap Wegen en Verkeer met fase 2 van de heraanleg van de kruising van de E17 met de Expresweg (N382) in Waregem. Het complex wordt in twee fases aangepakt. Eerst is de zijde van Anzegem aan de beurt. Er wordt sterke hinder verwacht bij deze tweede fase: verkeer moet ook een omleiding volgen.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters: “Vanaf 19 april starten de grote werken aan het complex van de E17 met de Expresweg. Met de aanleg van een ‘vlecht’ wordt de doorstroming en veiligheid van het verkeer hier drastisch verbeterd. Ik ben blij dat het verkeer op dit knooppunt in de toekomst stukken vlotter en veiliger zal verlopen.”

Voorbereidende werken achter de rug

In februari startte een aannemer met het rooien van bomen en grondwerken naast de E17 en de Expresweg. Zo kon het terrein naast de weg klaargemaakt worden voor de aanleg van het nieuwe op- en afrittencomplex.

Hinder na paasvakantie

Vanaf dinsdag 19 april, meteen na de paasvakantie, gaan de echte infrastructuurwerken van start. Het complex wordt in twee grote fases aangepakt. Eerst is de zuidelijke kant, aan de kant van Anzegem, aan de beurt. Deze werken duren van 19 april tot midden juni.

Van 19 april tot midden september wordt de brug over de snelweg afgesloten voor fietsers en auto’s. De op- en afrit richting Gent worden ook afgesloten tot midden juni. Al het verkeer tussen Anzegem en Waregem moet een omleiding volgen. 

Omleidingen voor verkeer in fase 2

Autoverkeer volgt een omleiding:

Verkeer van Waregem naar Gent rijdt via het op- en afrittencomplex Deerlijk (nr. 4).
Verkeer van Anzegem naar Kortrijk of Wargem rijdt via Tiegemberg, de Kapellestraat (N494), de Stijn Streuvelsstraat (N36) en het op- en afrittencomplex Deerlijk (nr. 4). Naar Waregem rijd je verder via de Ringlaan (N36), de Kortrijkseweg en Gentseweg (N43).
Verkeer van Anzegem naar Gent rijdt via de Anzegemsesteenweg (N494), de Winston Churchillstraat (N459) en het op- en afrittencomplex Kruishoutem (nr. 6).
Zwaar verkeer (+3,5ton) vanuit Gent naar Anzegem rijdt via afrit Deerlijk (nr. 4), N36, de Kapellestraat (N494), Tiegemberg.
Verkeer van Kortrijk naar Waregem rijdt via de afrit Deerlijk (nr. 4), de Ringlaan (N36) en de Gentsesteenweg (N43).

Fietsomleiding

Vanaf 19 april zullen fietsers niet meer langs de brug van de Expresweg de E17 kunnen oversteken. Tussen Anzegem en Waregem moeten zij een omleiding volgen: in beide richtingen rijden zij om via de brug van de Wortegemseweg over de E17. Op langere termijn zal er een nieuwe fietsbrug voorzien worden tussen de Expresweg en de Wortegemseweg in het verlengde van de Keizerstraat.

Eerste ‘vlecht’ in België

Het complex wordt op een vernuftige manier helemaal opnieuw ingericht. In de toekomst wordt het verkeer op de Expresweg voor de brug met verkeerslichten naar de andere weghelft geleid. Na de brug kruisen de twee rijrichtingen elkaar opnieuw, zodat iedereen opnieuw op zijn weghelft rijdt. Deze techniek zorgt ervoor dat het autoverkeer dat de snelweg op wil rijden maar één verkeerslicht tegenkomt in plaats van twee. Zo verloopt het verkeer op de Expressweg een stuk vlotter en zijn ook de fileproblemen op de snelweg opgelost. Dit systeem, ook wel een ‘vlecht’ of Diverging Diamond Interchange genoemd, wordt vooral in de Verenigde Staten toegepast. ‘De Vlecht’ van Waregem wordt het eerste exemplaar in België al zal ook Wallonië later dit jaar beginnen met een ‘carrefour en diamant’. 

Benieuwd naar de werking van de ‘Vlecht’? Bekijk deze video of bekijk hier de toekomstbeelden in 3D.

Werken in de omgeving

Naast de werken in Waregem wordt er nog op andere locaties in de buurt aan de weg gewerkt door Wegen en Verkeer. In februari startte een een aannemer met de herinrichting van het kruispunt van de Ringlaan (N36) met de Kortrijkse Heerweg. En later dit jaar is ook het kruispunt ‘Belgiek’ van de Vichtsesteenweg (N36), ook in Deerlijk, aan de beurt. De timing van al deze projecten wordt voortdurend op elkaar afgestemd, zodat de weggebruiker zo weinig mogelijk hinder ondervindt.

Meer weten?

Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/devlecht.