Overslaan en naar de inhoud gaan

Start eerste werken veilige fietspaden Terlaemenlaan Heusden-Zolder

Start eerste werken veilige fietspaden Terlaemenlaan Heusden-Zolder

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat de Terlaemenlaan (N729) in Heusden-Zolder vernieuwen tussen de parking van het Circuit Zolder en de carpoolparking Terlaemen. De aanpassingen moeten de fietsveiligheid gevoelig verhogen. Er komt een vrijliggende dubbelrichtingsfietspad in asfalt aan de zijde van het circuit. Tot de zomer 2022 geldt er een omleiding richting Bolderberg en Hasselt. Het complex 27 van de E314 blijft toegankelijk, hetzij met beperkte rijrichtingen (éénrichting Boekt/Zolder). 

AWV investeert op de Terlaemenlaan in een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad in asfalt aan de kant van het circuit (westkant). Tussen de rijweg en het fietspad komt een groenstrook. We vernieuwen ook de kruispunten met de Westlaan, Snelwegstraat en de toegang tot de parking van Circuit Zolder. 

Aan de uiteinden van het fietspad, ter hoogte van de parking van het circuit en aan de carpoolparking, komt een beveiligde oversteekplaats waar fietsers in twee tijden de rijweg kunnen oversteken. Aan de kant van de op- en afritten van het complex Circuit Zolder (oostkant), verdwijnt dus het fietspad. 

Het wegdek van de Terlaemenlaan wordt vernieuwd en krijgt een nieuwe toplaag in asfalt. 
Op de brug komen er betonnen jerseys tussen het dubbelrichtingsfietspad en de rijweg. Het fiets- en autoverkeer zal zo volledig gescheiden verlopen. 

Voorbereidende werken vanaf midden september 
Op maandag 13 september starten de eerste werken in de bermen van de projectzone, waar de nutsmaatschappijen gedurende twee weken de nodige voorbereidingen op hun werken treffen. 
Aansluitend gaan de nutsmaatschappijen een tweetal maanden aan de slag om de kabels en leidingen voor gas, elektriciteit, telecom en water te vernieuwen of vervangen. 

De werken zullen in totaal tot de zomer van 2022 in beslag nemen. 

Minderhinder-maatregelen: omleidingen voor fietsers en gemotoriseerd verkeer vanaf 13 september 
De nutswerken nemen een groot deel van de rijweg en het fietspad in, en hebben om die reden een impact op de doorstroming van verkeer. 

De fietspaden op de Terlaemenlaan zijn niet meer beschikbaar. Fietsers volgen een omleiding om de werfzone heen via de Jeugdlaan, Westlaan en Kerkstraat.

Om de werken vlot en veilig te laten verlopen, houdt gemotoriseerd verkeer vanaf maandag 13 september rekening met de volgende maatregelen:

  • Gemotoriseerd verkeer op de Terlaemenlaan kan de werken in één richting voorbijrijden: van Bolderberg richting Boekt en Keienberg. Het éénrichtingsverkeer geldt van de Kerkstraat tot aan de Laamheidestraat.
     
  • Gemotoriseerd verkeer richting Bolderberg volgt een omleiding via de Onze-Lieve-Vrouwstraat, Meylandtlaan/Vogelsancklaan/Halveweg (N72) en Wijvestraat/Zandstraat.
     
  • Zijstraten in de werfzone blijven toegankelijk. Aanrijden gebeurt vanuit zuidelijke richting, wegrijden kan enkel richting noorden (mee met de het éénrichtingsverkeer).
     
  • Ook de op- en afritten van de E314 complex 27 Circuit Zolder blijven bereikbaar, maar enkel vanuit zuidelijke richting (mee met het éénrichtingsverkeer). Verkeer vanuit Boekt en Keienberg volgt de omleiding en maakt gebruik van complex 28 Heusden-Zolder. 
VOORBEREIDENDE WERKEN OP TERLAEMENLAAN TER HOOGTE VAN COMPLEX 27 E314: ÉÉNRICHTINGSVERKEER IN WERFZONE EN OMLEIDING VOOR VERKEER RICHTING BOLDERBERG