Overslaan en naar de inhoud gaan

Start aanleg vrachtwagenparking Tongeren-Oost

Start aanleg vrachtwagenparking Tongeren-Oost

Het Agentschap Wegen en Verkeer legt dit jaar een extra vrachtwagenparking aan langs de N79 in Tongeren, ter hoogte van het op- en afrittencomplex 32 van de E313. “De nieuwe parking, vlak naast de industriezone Tongeren-Oost en langs de huidige carpoolparking, biedt plaats aan 44 vrachtwagens”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Met dit project bieden we vanuit Vlaanderen een antwoord op de stijgende vraag naar vrachtwagenparkings in de omgeving van industriezones en snelwegen. Deze vraag bleek immers zeer groot uit het snelwegparkingoverleg dat in het najaar van 2020 in elke provincie plaatsvond.” De werken starten op 10 juni en nemen een vijftal maanden in beslag.

De afgelopen jaren vernieuwde het Agentschap Wegen en Verkeer de omgeving van het complex 32 Tongeren, met o.a. nieuwe rotondes aan de op- en afritten. Deze ingrepen verbeterden er de doorstroming en de verkeersveiligheid aanzienlijk. Ook de carpoolparking met 100 plaatsen werd reeds eerder in gebruik genomen. De nieuwe vrachtwagenparking voor 44 vrachtwagens zal daaraan grenzen. 

De ontsluiting van de nieuwe parking verloopt op dezelfde manier als bij de carpoolparking, nl. via de rotonde aan de ontsluitingsweg naar industriezone Tongeren-Oost. De parking zal vrij toegankelijk zijn. “Tegen de opening van de parking zullen er ook sanitaire voorzieningen aangelegd zijn voor de vrachtwagenchauffeurs. Het gaat om een zelfreinigende unit met twee toiletten en een urinoir, aangesloten op de riolering”, zegt minister Peeters. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters investeert 1,6 miljoen euro in dit project. “Met deze investering wordt er een concrete opportuniteit ingevuld in de regio. Het industriepark Tongeren-Oost werd de laatste jaren immers met 50ha uitgebreid in kader van SALK”, duidt Peeters. “De nieuwe vrachtwagenparking aan het op- en afrittencomplex is meteen een extra troef voor het vrachtvervoer via de E313. We kiezen ervoor om sanitaire voorzieningen te laten plaatsen voor de chauffeurs.”

Burgemeester van Tongeren Patrick Dewael: 
‘“Met 50 hectaren aan extra ondernemerscapaciteit op Tongeren-Oost steeg natuurlijk ook de vraag naar parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Tot op heden parkeren de vrachtwagens nog op de wegen van het terrein zelf. De vrachtwagenparking zal zorgen voor een betere doorstroming en meer veiligheid. We zijn als stadsbestuur dan ook verheugd dat het Agentschap Wegen en Verkeer deze week de schop in de grond kan steken voor de bouw van de nieuwe vrachtwagenparking.”

De werken voor de aanleg van de vrachtwagenparking starten op 10 juni 2021 en duren ongeveer vijf maanden. Er is geen hinder voor het verkeer. De naastgelegen carpoolparking blijft bereikbaar.