Overslaan en naar de inhoud gaan

Start aanleg gronddam Keizershoek in Harelbeke

Start aanleg gronddam Keizershoek in Harelbeke

Vanaf 22 februari starten de werken voor de aanleg van de zuidelijke geluidswerende gronddam langs de E17 in Harelbeke (Stasegem) richting Gent, ter hoogte van de wijk Keizershoek.  Deze werken worden gecombineerd met nog andere werken aan de taluds.

Aanleg geluidsberm Keizershoek

De geluidsberm wordt 3,5 meter hoog (t.o.v. de snelweg) en 590 meter lang en zal het spiegelbeeld worden van de reeds gerealiseerde geluidsberm aan de noordelijke zijde van de E17.
 
Om de gronddam te kunnen realiseren, moeten er eerst bomen op de taluds gerooid worden over een oppervlakte van 16.430 m². Deze bomen worden gecompenseerd door het betalen van een bijdrage voor de aanplant van 32.860 m² bos. Er gebeurt ook een heraanplanting met bomen aan de kant van de huizen. De rest van  de geluidsberm wordt ingezaaid met gras.
De werken starten  op maandag 22 februari 2021. Er zijn 80 werkdagen voorzien. Om de werken te kunnen uitvoeren wordt de pechstrook op de E17 ter hoogte van de werf ingenomen. 
 
Werken aan taluds
 
Dezelfde aannemer voert ook  andere werken uit op andere locaties en op verschillende tijdstippen:

  • Op de E17 richting Frankrijk ter hoogte van de Goelevenweg in Waregem wordt een oude geluidsberm verwijderd die geen nut meer heeft door de plaatsing van een hoger geluidsscherm. Startdatum vermoedelijk 14 april. Duurtijd: 10 werkdagen. De Goelevenweg wordt afgesloten voor doorgaand verkeer.
     
  • Langs de E403 worden taluds hersteld en verstevigd, zowel in de richting Doornik als in de richting Kortrijk, ter hoogte van de Lampestraat in Kortrijk (Aalbeke). Vermoedelijke startdatum: mei of juni (bij droger weer). Duurtijd: 15 werkdagen.  De pechstrook wordt ingenomen tijdens deze werken.
     
  • In de Marksestraat en de Klijtbergstraat in Kortrijk (Aalbeke) worden taluds hersteld en verstevigd. Startdatum nog te bepalen. Duurtijd: 30 werkdagen. Tijdens deze werken worden deze straten volledig afgesloten voor doorgaand verkeer en wordt een omleiding voorzien. De werken aan de Marksestraat zullen pas opstarten nadat de werken op de N43 een nieuwe fase ingaan, aangezien de omleiding van deze werken langs de Marksestraat loopt. Dat zal dus pas na het bouwverlof zijn. 
     
  • Vanaf de grens met Frankrijk tot aan de grens met Oost-Vlaanderen worden de zijbermen en middenberm langs de E17 ‘afgelaagd’ waarbij 10 cm van de graslaag wordt verwijderd,  om te vermijden dat er nog  waterstagnatie optreedt bij hevige regenbuien. Vermoedelijke startdatum: mei of juni (bij droger weer). Duurtijd: 65 werkdagen.

Voor de aanleg van de geluidsberm aan de westzijde van de E17 ter hoogte van de Galgewegel in Waregem is recent de aannemer aangesteld. Deze werken starten ook dit jaar.  De aanvangsdatum is nog niet gekend.