Overslaan en naar de inhoud gaan

Sloop woningen langs Brusselsesteenweg (N8) in Ninove van start

Sloop woningen langs Brusselsesteenweg (N8) in Ninove van start

N8 - NINOVE

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start vanaf 7 oktober met de sloop van tientallen woningen langs de Brusselsesteenweg in Ninove. Het gaat om onteigende woningen tussen het kruispunt ‘Tramstatie’ en het kruispunt met de Steenmeersstraat in Roosdaal. De woningen moeten verdwijnen ter voorbereiding van de heraanleg van de Brusselsesteenweg. De werken gebeuren met beperkte hinder voor het verkeer. 

Naar een veiligere en groenere gewestweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil de Brusselsesteenweg in Ninove omvormen naar een moderne gewestweg uitgerust met veilige fietspaden, middenbermen, betere halte-infrastructuur en meer aandacht voor groen. Om deze plannen uit te voeren volstaat de huidige breedte van de weg niet. Daarom moeten er aan weerszijden van de weg op bepaalde locaties percelen ingenomen worden. Ondertussen heeft AWV al 57 woningen onteigend. Om leegstand en verkrotting te vermijden zullen een heel aantal woningen in afwachting van de heraanleg gesloopt worden.

Afbraak in 3 fases

De werkzaamheden worden in verschillende fases uitgevoerd. Per fase worden telkens 2 à 3 huizenrijen aangepakt. Een overzicht van de timing (onder voorbehoud van weersomstandigheden en voortgang van de werken):

  • Fase 1: start werken met hinder: 7 oktober - einde: eind oktober - huizenrij 257-259, 269-283 en 434/434A 

  • Fase 2: start: begin november - einde: eind november - huizenrij 373-391, 479-481 en 503-505

  • Fase 3: start: eind november - einde: half december - huizenrij 606-624 en 10/10A

De werken verlopen telkens volgens een bepaald stramien. Eerst wordt de nog aanwezige inboedel verwijderd en worden de panden asbestvrij gemaakt. Daarna wordt het gebouw afgebroken. Elke fase duurt telkens een drietal weken.

Eerste werken vanaf 30 september 

Vanaf 30 september worden de inboedels uit de huizen van fase 1 verwijderd. Dit zal 1 week duren en geen hinder veroorzaken. Vanaf 7 oktober start de ontmanteling en sloop van de huizen. Dit gaat gepaard met beperkte verkeershinder. Langs de werfzone wordt er dan 1 rijstrook ingenomen. Gemotoriseerd verkeer in de rijrichting van waar gewerkt wordt, kan de werfzone passeren over één in plaats van twee rijstroken. Er geldt een snelheidsbeperking van 30km/u of 50 km/u in de werfzone afhankelijk van het type inname. Fietsers en voetgangers worden lokaal omgeleid. 

Woningen en handelszaken in de werfzone blijven bereikbaar tijdens de werken. De zijstraten Hofkwartier (enkel de aansluiting kant Ninove) en Roesbeke worden tijdens fase 2 (dus gedurende drie weken) wel afgesloten van de Brusselsesteenweg. Bewoners van deze zijstraten moeten lokaal omrijden.