Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimme verkeerslichten en veilige fietspaden voor ‘t Hasseltkiezel aan industrieterrein Kanaal-Noord

Slimme verkeerslichten en veilige fietspaden voor ‘t Hasseltkiezel aan industrieterrein Kanaal-Noord

Het drukke kruispunt van ‘t Hasseltkiezel (N73) met het Industrieterrein Kanaal-Noord en de Roermonderstraat krijgt een nieuwe inrichting. Na de werken kunnen fietsers en voetgangers op een veilige manier oversteken via de nieuwe verkeerslichten. Het kruispunt krijgt een slimme regeling om ook het auto- en vrachtverkeer vlotter te laten verlopen. Deze week zijn de eerste werken gestart. Tegen het zomers bouwverlof wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de herinrichting klaar zijn. Tijdens de werken ondervindt het verkeer beperkte hinder en blijft de industriezone maximaal bereikbaar.

Het kruispunt vormt een belangrijk onderdeel van de verdere aanleg van de F78 fietssnelweg tussen Lanaken en Pelt. Die zal in Bree het jaagpad langs de Zuid-Willemsvaart verlaten om via het industrieterrein te passeren met een oversteek van ’t Hasseltkiezel. Om de industriezone voor fietsers beter en veiliger te ontsluiten, rust AWV dit kruispunt uit met verkeerslichten en nieuwe fietspaden.

De meest opvallende ingreep is de installatie van verkeerslichten op het kruispunt voor een betere verkeersafwikkeling. Het slimme karakter van de verkeerslichten houdt rekening met de verschillende verkeersintensiteiten tijdens de dag en geven fietsers en voetgangers binnen de lichtenregeling de gelegenheid om de gewestweg veilig over te steken.

Voor het auto- en vrachtverkeer worden extra en langere afslagstroken aangelegd. In combinatie met de slimme verkeerslichtenregeling moet dit zorgen voor een vlottere verkeersafwikkeling. Verkeer vanuit Kinrooi krijgt een aparte rechtsafslagstrook naar het industrieterrein. Vanaf Bree wordt eveneens een rechtsafslagstrook naar de Roermonderstraat aangelegd en wordt de linksafslagstrook naar Kanaal-Noord verlengd.

Voor het openbaar vervoer worden volwaardige bushaltes aangelegd, aan weerskanten van het kruispunt. De Lijn halteert naast de rijweg op bushavens met een verhoogd perron. De nieuwe fietspaden lopen veilig achter de bushaltes door.

Beperkte hinder van begin april tot juli

De voorbereidende werken met het inbuizen van de grachten en het aanleggen van nutsleidingen zijn deze week gestart. In mei volgt AWV met de vernieuwing van het kruispunt en de installatie van de verkeerslichten. Uiterlijk begin juli zou de herinrichting klaar zijn. De nieuwe verkeerslichten zullen pas in dienst genomen worden na de asfalteringswerken op de N73 ‘t Hasseltkiezel, die in de loop van augustus plaatsvinden.

Zowel tijdens de voorbereidende werken als die van AWV blijft de hinder beperkt. Op de N73 is er steeds verkeer tussen Bree en Kinrooi mogelijk. Ter hoogte van het kruispunt kan de aannemer over een beperkte afstand een rijstrook innemen. De fietsers kunnen voorlopig nog via de gewestweg langs de werfzone fietsen. Vanaf mei volgen ze een omleiding via de Nulkensstraat en de Kuilenstraat.

De bereikbaarheid van de bedrijven op de industriezone blijft gegarandeerd.

Vernieuwing wegdek over 3 km in augustus

Aansluitend krijgt de N73 vanaf de rotonde Millenstraat (N793) tot aan het kruispunt van de Roermonderstraat met de Beerselerdijk een nieuwe asfaltlaag. Die werken zijn voorzien voor augustus 2022 en zullen een tweetal weken in beslag nemen. Over de precieze timing en verloop zal AWV tijdig communiceren.