Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Annatunnel gesloten voor onderhoudswerken in de week van 25 april 2022

Sint-Annatunnel gesloten voor onderhoudswerken in de week van 25 april 2022

In de week van 25 april zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een reeks onderhoudswerken uitvoeren in de Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel) in Antwerpen. De werken zijn noodzakelijk om de roltrappen draaiende te kunnen houden tijdens de renovatie van de liften, maar ook voor de veiligheid en het comfort van de tunnelgebruiker. Van maandag 25 tot en met zaterdag 30 april zal de tunnel een week volledig afgesloten zijn. Wie de Schelde dan wil oversteken, wordt aangeraden om gebruik te maken van de veerdienst tussen beide oevers of van de Kennedyfietstunnel.

De tunnel zal één week volledig afgesloten zijn, van 25 april tot en met 30 april, omdat zowel de liften als de roltrappen buiten dienst zullen zijn. Fiets- en voetgangers kunnen tijdens de werken de Schelde niet oversteken via de Sint-Annatunnel. 

“De Sint-Annatunnel is voor de Antwerpse mobiliteit van onschatbare waarde. Per dag kruisen hier ongeveer 18.000 mensen de Schelde. De tunnelsluiting en werkzaamheden zijn noodzakelijk om de gebruikszekerheid ervan te verzekeren. Als alternatief kunnen voetgangers en fietsers tijdens de onderhoudswerken gebruikmaken van de tram, het gratis Sint-Annaveer of de Kennedyfietstunnel. Afgelopen zaterdag 2 april werden de vaartijden van het veer uitgebreid met een extra dienstverlening. Hierdoor kunnen we wachttijden voor actieve weggebruikers inkorten en blijven we inzetten op de modal shift tijdens de periode van werken aan de Sint-Annatunnel die hinder met zich mee zullen brengen voor fietsers en voetgangers.” zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters

AWV maakt maximaal gebruik van de tunnelsluiting om zoveel mogelijk werken tegelijk uit te voeren. Zo zullen ook opfrissingswerken gebeuren in de tunnelkoker en aan de toegangsgebouwen. Volgende werken zijn gepland:

  • Weghalen lamellen boven de roltrappen en opfrissen van de roosters van de ventilatieschachten
  • Onderhoud en periodieke controle van het werkingsmechanisme van de roltrappen en de traptreden
  • Installeren van nieuwe, rubberen meedraaiende arm -en handleuningen van de roltrappen
  • Vervangen van een deel van de TL-lampen door LED-verlichting
  • Vervangen van betonnen vloerdeksels in de tunnelkoker
  • Aanleg noodvoeding en nieuwe elektrische leidingen
  • Tegelijkertijd loopt ook de renovatie van de lift op linkeroever gewoon verder

Dag en nacht werken

Zeven aannemers zullen met een 35-tal techniekers aan het werk zijn in de Sint-Annatunnel. Ze gaan dag en nacht doorwerken om alles binnen een week klaar te krijgen. De werken starten in de nacht van zondag op maandag 25 april vanaf 02u00 en duren tot zaterdagnacht 30 april. Op zaterdagavond worden de roltrappen één voor één getest, zodat ze om middernacht opnieuw volledig functioneel zijn en dat de tunnel geopend kan worden voor fiets- en voetgangers.

Schilderwerken vanaf 2 mei

Vanaf 2 mei zal AWV ook het plafond van de tunnelkoker een nieuwe verflaag geven. De schilderwerken duren ongeveer vier weken. Fietsers en voetgangers kunnen de tunnel dan blijven gebruiken, maar moeten ter hoogte van de werken rekening houden met een versmalde doorgang. Fietsers, en bijvoorbeeld personen met steps, zullen verplicht moeten afstappen aan deze plek.

Blijf op de hoogte

Via de app ‘Fietsverbindingen Schelde’ en de website van het Agentschap Wegen en Verkeer kan iedereen de meest recente informatie raadplegen over de Sint-Annatunnel.