Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade aan brugvoeg op viaduct Merksem (R1): twee rijstroken dicht richting Nederland, vanavond volgt noodherstelling

Schade aan brugvoeg op viaduct Merksem (R1): twee rijstroken dicht richting Nederland, vanavond volgt noodherstelling

Op het viaduct van Merksem van de Antwerpse ring (R1) is schade vastgesteld aan een van de brugvoegen in het wegdek. Uit voorzorg zijn er momenteel twee rijstroken afgesloten in de richting van Nederland. Vrijdagavond vanaf 21.00 uur zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een noodherstelling uitvoeren om de schade tijdelijk te herstellen. Daarbij worden drie rijstroken ingenomen. Later dit jaar wordt de brugvoeg grondig vernieuwd. 

Momenteel zijn er uit veiligheidsvoorzorg twee rijstroken afgesloten op het viaduct in de richting van Nederland. Het verkeer behoudt doorgang, maar moet over de twee meest linkse rijstroken passeren. In combinatie met de reguliere verkeersdrukte op een vrijdagmiddag en het regenweer waarschuwen het Vlaams Verkeerscentrum en het Agentschap Wegen en Verkeer voor ernstige hinder. Weggebruikers krijgen de raad om de Antwerpse ring richting Nederland zoveel mogelijk te vermijden. De Liefkenshoektunnel (R2) richting Nederland zal tolvrij worden gemaakt voor de weggebruikers die willen omrijden via de R2 in de haven om de drukte op het zuidelijke deel van de Antwerpse ring (R1) te vermijden. De tolvrije maatregel zal gelden zolang dat nodig is in functie van de verkeersdrukte. Deze info wordt ook meegegeven in de verkeersbulletins op de radio en via de kanalen van het Verkeerscentrum. Informatie over de realtime verkeerssituatie is beschikbaar op www.verkeerscentrum.be.

Vanavond en vannacht wordt een tijdelijke herstelling uitgevoerd. Deze werken starten vrijdagavond 16 september vanaf 21.00 uur en duren maximaal tot zaterdagochtend 17 september 05.00 uur. Er worden dan drie rijstroken ingenomen in de richting van Nederland. Ter hoogte van de werfzone moet het verkeer over één rijstrook, de linkerrijstrook passeren. De afritten Deurne en Merksem blijven tijdens de werken bereikbaar.

Grondige vernieuwing in voorbereiding
De beschadigde brugvoeg situeert zich tussen de afritten van Deurne en Merksem, niet ver van het Sportpaleis. Het gaat om dezelfde voeg die in december vorig jaar al voor problemen zorgde op het viaduct van Merksem. Het Agentschap Wegen en Verkeer liet toen een geslaagde herstelling uitvoeren. De schade die nu werd vastgesteld aan de voeg, situeert zich op een andere plaats. De volledige vernieuwing van deze brugvoeg is reeds in voorbereiding en zal later dit jaar plaatsvinden.