Overslaan en naar de inhoud gaan

Rupeltunnel (A12) vijf opeenvolgende nachten afgesloten in maart

Rupeltunnel (A12) vijf opeenvolgende nachten afgesloten in maart

Van woensdagavond 9 maart (20u00) tot en met maandagochtend 14 maart (05u00) zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) onderhouds- en injectiewerken uitvoeren in de Rupeltunnel op de A12 in Boom. Gedurende vijf opeenvolgende nachten wordt de tunnel telkens afgesloten in één enkele richting, maar soms ook in beide richtingen tegelijk. Overdag blijft de tunnel steeds open.

“De tunnels op de Vlaamse hoofdwegen krijgen regelmatig een grondige onderhoudsbeurt (bv: wanden wassen, verlichting reinigen en lampen vervangen, vluchtdeuren nakijken, enz.). Om de hinder voor de weggebruikers zo klein mogelijk te houden, gebeurt dat 's nachts”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Zo’n onderhoudsbeurt verloopt telkens volgens een standaardprocedure: de tunnelkoker wordt tijdelijk afgesloten en AWV leidt het verkeer om. Af en toe is AWV genoodzaakt om tunnels ook af te sluiten voor specifieke technische ingrepen of herstellingen. Dan wordt ernaar gestreefd om dezelfde sluitingsprocedures en timings te hanteren, afhankelijk van het soort werken.
 

Sluiting Rupeltunnel

De standaard onderhoudswerken aan de Rupeltunnel gaan dit keer net vooraf aan specifieke herstellingswerken. In de nacht van 9 en 10 maart wordt de vaste procedure gevolgd en sluit AWV de tunnel voor de onderhoudswerken. Het sluiten van de Rupeltunnel tussen 11 en 14 maart, ook gedurende de nacht, gebeurt in het kader van injectiewerken. Dat houdt in dat AWV een lekkende voeg zal herstellen en dichten door middel van vloeibaar rubber te injecteren. Het gaat hier over werken waarbij men erg precies en minutieus te werk moet gaan: er moeten boringen uitgevoerd worden tot drie meter lengte, vervolgens gaat de injectie van start en worden achteraf de betonzones hersteld.

Detailplanning werken en omleiding

De onderhouds-  en injectiewerken starten op woensdagavond 9 maart (20u00) en duren tot en met maandagochtend 14 maart (5u00). AWV sluit de tunnel enkel af tijdens de (late) avond, vroege ochtend en gedurende de nacht. 

AWV raadt aan om richting Antwerpen/Brussel om te rijden via de E19. Lokaal verkeer zal bovengronds kunnen omrijden via gewestweg N177 (rupelbrug). Het verkeer in de richting van Antwerpen verlaat daarvoor de A12 via afrit 8 Rupel-Kanaalzone en het verkeer naar Brussel neemt afrit 9 Boom.

  • Woensdagavond 9/03 tot donderdagochtend 10/03 – tussen 20u00 en 6u00 – tunnel afgesloten in de richting van Antwerpen
  • Donderdagavond 10/03 tot vrijdagochtend 11/03 – tussen 20u00 en 6u00 – tunnel afgesloten in de richting van Brussel
  • Vrijdagavond 11/03 tot zaterdagochtend 12/03 – tussen 22u30 en 9u00 – tunnel afgesloten in de richting van Antwerpen
  • Zaterdagavond 12/03 tot zondagochtend 13/03 – tussen 20u00 en 10u00 – tunnel afgesloten in beide richtingen
  • Zondagavond 13/03 tot maandagochtend 14/03 – tussen 20u00 en 5u00 – tunnel afgesloten in beide richtingen