Overslaan en naar de inhoud gaan

Rotonde Veldwezelt - in gebruik voor bouwverlof

Rotonde Veldwezelt - in gebruik voor bouwverlof

Tegen eind volgende week opent de nieuwe rotonde in Veldwezelt (Lanaken) voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. Ook de 2e Carabinierslaan, van en naar Maastricht, is vanaf dan dus opnieuw geopend ter hoogte van het kruispunt. Het Agentschap Wegen en Verkeer werkte vier maanden aan deze fietsveilige rotonde, waarvan het merendeel in corona-omstandigheden. Toch liep de planning relatief weinig vertraging op, dankzij de geleverde inspanningen.  Na het bouwverlof volgen nog de laatste afwerkingen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwde de rotonde op de kruising van de N2 (Bilzerbaan, 2e Carabinierslaan) en de N78 (Kiezelweg) in Lanaken. Er liggen nu vrijliggende fietspaden en oversteken om de veiligheid voor de fietsers te verhogen. Een aparte bypass voor het gemotoriseerd verkeer vanuit Lanaken richting Bilzen moet ook de doorstroming verbeteren. 

De Vlaamse Overheid investeert 1,3 miljoen euro in deze fietsveilige rotonde. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters:
‘Het kruispunt in Veldwezelt is een draaischijf voor het regionale verkeer. Ik ben dan ook verheugd dat de nieuwe rotonde eerstdaags volledig opent. De fietsers kunnen er nu een stuk veiliger gaan oversteken, maar ook voor doorstroming vanuit Lanaken richting Bilzen zal het een hele verbering zijn. Ik bedank het hele bouwteam om dit in deze corona-tijden klaar te spelen.'

Laatste afwerkingen in augustus
Begin maart startten de infrastructuurwerken aan het kruispunt, nadat in het najaar 2019 de voorbereidende werken al begonnen. De Bilzerbaan en de 2e Carabinierslaan werden dit voorjaar elk een tijd lang afgesloten voor verkeer. Normaal gezien zouden de werken eind juni klaar geweest zijn. De coronacrisis leek roet in het eten te strooien, maar zorgde uiteindelijk voor slechts enkele weken oponthoud. De aannemer stelde alles in het werk om de nieuwe rotonde toch te kunnen openen voor het bouwverlof voor gemotoriseerd verkeer en fietsers. 

Na het bouwverlof volgen nog de laatste afwerkingen van de voetpaden, bermen en middeneilanden. Daarbij zal de nieuwe bypass kortstondig worden afgesloten en is de fietsomleiding opnieuw even van kracht. Ook de definitieve LED-verlichting op en rond de rotonde volgt later nog. Ter hoogte van de Omloopstraat wordt het wegdek van de Kiezelweg nog plaatselijk vernieuwd.