Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatiewerken lift rechteroever Sint-Annatunnel volop bezig

Renovatiewerken lift rechteroever Sint-Annatunnel volop bezig

Begin 2022 startte de totaalrenovatie van de liften in de Sint-Annatunnel in Antwerpen. De lift op linkeroever werd in juli opnieuw in dienst genomen. Sindsdien werkt een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) volop aan de renovatie van de lift op rechteroever. Op dinsdag 18 oktober staat een opmerkelijke operatie op de planning: de oorspronkelijke liftmotor verlaat het dienstgebouw aan Sint-Jansvliet voor nazicht en controle. Van 10 tot en met 21 oktober vinden ook ijsstraalwerken plaats die geluidshinder met zich meebrengen.

Liftmotor rechteroever verlaat tijdelijk Sint-Annatunnel

Op dinsdag 18 oktober rond 07.00 uur gaan de poorten aan de voorgevel van het dienstgebouw aan Sint-Jansvliet open en takelt de aannemer het anker, de rem en de behuizing van de oude liftmotor met een kraanwagen naar buiten. Geïnteresseerden kunnen tijdens de hijswerken de voorgevel gedemonteerd zien en een glimp opvangen van de machinekamer. Een unieke kans om een stukje geschiedenis mee te maken.
 
De onderdelen worden naar een atelier in Duitsland gebracht, waar ze volledig worden gereviseerd: de motor wordt onder andere industrieel gereinigd, grondig ontvet, en elektrisch nagemeten. Ook de rem wordt onder handen genomen. Gespecialiseerde firma’s en techniekers kijken elk onderdeel van de remsturing en het remmechanisme na en herstellen ze.
 
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De renovatie gebeurt volledig met respect voor het industrieel erfgoedkarakter van de motor. Na de revisie plaatst de aannemer op 7 november de liftmotor terug op zijn oorspronkelijke plaats. De lift zal zijn allures van 1933 evenaren en is vanuit elektrisch oogpunt dan klaar om opnieuw meerdere jaren dienst te doen.”

Op 18 oktober en 7 november: ingang kant Schelde open als toegang

Tijdens de takelwerken op 18 oktober en 7 november wordt het plein aan Sint-Jansvliet ingenomen als werfzone. De aannemer werkt telkens van 07.00 uur tot 19.00 uur. Tunnelgebruikers moeten op beide dagen de in- en uitgang aan de achterzijde van het gebouw gebruiken. Dat is de kant van de Schelde.

Geluidshinder tijdens ijsstraalwerken van 10 tot en met 21 oktober

Net als de lift op linkeroever, krijgt ook de lift op rechteroever weer de oorspronkelijke kleuren en patronen van bij de opening bijna 90 jaar geleden. Ter voorbereiding van de schilderwerken worden eerst de oude verflagen verwijderd door middel van een ijsstraaltechniek. Daarbij wordt droogijs met een temperatuur van ongeveer -78° Celsius met een hoge snelheid op de oppervlaktes geprojecteerd. Daardoor valt de verf eraf. Deze straaltechniek veroorzaakt veel lawaai, tot zo’n 125 decibel. De werken vinden plaats van 10 tot en met 21 oktober.
 
Op donderdag 20 oktober, tussen 16.00 uur en 22.00 uur, zijn de liftdeuren beneden in de tunnel aan de beurt. Doordat de aannemer dan in de gesloten omgeving van de tunnelkoker werkt, zal het geluidsniveau versterkt worden tot 140 decibel (te vergelijken met een opstijgend vliegtuig). Hoewel de tunnel niet volledig afgesloten wordt, raadt AWV ten zeerste af om tijdens deze uren de Sint-Annatunnel te gebruiken. Voetgangers en fietsers die de tunnel toch wensen te gebruiken, krijgen ter plaatse oordopjes aangeboden.

Vooruitblik

Na afronding van alle renovatiewerken, tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar, wordt de lift grondig getest gedurende één maand. De lift op rechteroever is tijdens die testmaand operationeel voor de tunnelgebruikers.

Blijf op de hoogte

Via de app ‘Fietsverbindingen Schelde’ en de website van het Agentschap Wegen en Verkeer kan iedereen de meest recente informatie raadplegen over de Sint-Annatunnel. De Schelde oversteken kan ook steeds via de Kennedyfietstunnel of het Sint-Annaveer.