Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie spoorwegbrug E314 in Lummen

Renovatie spoorwegbrug E314 in Lummen

Het Agentschap Wegen en Verkeer renoveert vanaf 11 februari 2023 de spoorwegbrug van de E314 over het treinspoor van Diest-Hasselt. De waterdichting en de brugdekvoegen worden hersteld in de rijrichting van Leuven. Onderaan de brug worden er betonherstellingen uitgevoerd en er komt ook een nieuwe asfaltlaag. De aanpassingen zullen de levensduur van de brug verlengen en het rijcomfort voor alle weggebruikers verhogen. De werken zullen, onder voorbehoud van weersomstandigheden, voor het bouwverlof in juli 2023 afgerond worden. Op de snelweg zullen er aangepaste rijstroken met een snelheidsbeperking voorzien worden.

Gefaseerde brugrenovatie van midden februari - juli 2023

De brugconstructie op de E314 in Lummen, op de grens met Halen, is toe aan een gedeeltelijke renovatie. Aan de onderkant van de brug, nabij de spoorweg, de Breedvenstraat en Donderbosstraat, worden er eerst betonherstellingen uitgevoerd. Ook de waterafvoeren worden er opgebroken en vervangen.

Vervolgens wordt in de richting van Lummen het dienstpad aan de brug vernieuwd. Het dienstpad aan de buitenzijde van de brug wordt opnieuw opgebouwd met een nieuwe fundering, verankering, coating en asfaltering.

In de laatste fase wordt de brug in de rijrichting van Leuven ontmanteld. Er komt een nieuwe waterdichting om toekomstige waterinsijpeling en betonrot te voorkomen. Het dienstpad, de pechstrook, middenberm en beide rijstroken worden gerenoveerd. De brugdekvoegen worden hersteld en er komt een nieuwe asfaltlaag.

In beide rijrichtingen worden er nieuwe vangrails geïnstalleerd en in de middenberm komen er betonnen geleideconstructies. Al deze aanpassingen zullen de levensduur van de brug verlengen en het rijcomfort voor verkeer op de snelweg verhogen.

Minderhinder-maatregelen: aangepaste rijstroken, snelheidsbeperking in de werfzone

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker.

Verkeer op de E314 ondervindt vanaf eind februari hinder van deze werken. Het verkeer richting Lummen zal tot eind maart gedeeltelijk over de pechstrook geleid worden, en er wordt een snelheidsbeperking in de werfzone ingevoerd. 

Vanaf maart tot de zomer wordt verkeer richting Leuven via doorsteken in de middenberm over twee versmalde rijstroken aan verlaagde snelheid geleid. Dat kan gepaard gaan met de nodige verkeershinder en -vertraging.

Weersgevoelig
Renovatiewerken aan bruggen zijn zeer weersgevoelig, de planning kan hierdoor nog schuiven.