Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie Leonardtunnel: tunnel volledig afgesloten laatste weekend september

Renovatie Leonardtunnel: tunnel volledig afgesloten laatste weekend september

Het Agentschap Wegen en Verkeer verplaatst tijdens het laatste weekend van september de hoogspanningskabels in de Leonardtunnel. Om de werken veilig te kunnen uitvoeren, moet de stroom uitgeschakeld worden. Er zal op en rond het Leonardkruispunt tijdelijk geen verlichting zijn, ook niet in de tunnel. Die zal dan ook het hele weekend afgesloten blijven. 

Laagspanningsbord

De hoogspanningskabels in de tunnel van de buitenring hangen op dit moment aan de tunnelwanden. Op zaterdag 28 en zondag 29 september legt het Agentschap Wegen en Verkeer de kabels in de vernieuwde kabelgoten. Het agentschap maakt van de gelegenheid gebruik om het vernieuwde laagspanningsbord in dienst te nemen.

Twee kokers hele weekend afgesloten

Omwille van de werken aan de elektriciteit zal, naast de koker van de binnenring (die sinds begin juli continu afgesloten is), ook de koker van de buitenring vanaf vrijdag 27 september (vanaf 21u30, om precies te zijn) tot maandagochtend (tot uiterlijk 5u30) afgesloten blijven. Het verkeer dat vanuit Waterloo komt en richting Zaventem wil rijden, zal de gewoonlijke bovengrondse omleiding volgen: via de E411 en via de afrit Maleizen (nr. 3). Het verkeer van de binnenring (van Zaventem naar Waterloo) wordt bovengronds omgeleid over het Leonardkruispunt - dat is de verkeerssituatie die al sinds begin juli in voege is.

Vanaf maandag 30 september terug naar huidige situatie 

Op maandag 30 september keert het verkeer dan in de vroege ochtend terug naar de huidige verkeerssituatie, waarbij het verkeer van de binnenring nog altijd bovengronds omgeleid wordt, en het verkeer richting Zaventem ondergronds door een tunnelkoker van de buitenring. Maandagavond om 20u30 gaat de koker van de buitenring ook weer dicht, tot ‘s anderendaags om 5u30. Sinds de start van de renovatie in april 2023 sluit het Agentschap Wegen en Verkeer op weekdagen de twee tunnelkokers van de Leonardtunnel af (op weekdagen wordt de tunnel opengesteld om 5u30 om de ochtendspits te ontzien, op zaterdag wordt de tunnel om 9u ‘s geopend). Er wordt dus dag en nacht gewerkt in de Leonardtunnel. 

Waterdichting volop in uitvoering

Momenteel gebeuren er in het kader van de grote renovatie van de Leonardtunnel verschillende onderhouds- en verbeteringswerken, voornamelijk in de koker van de binnenring. Wegen en Verkeer is in die koker volop bezig met het plaatsen van de waterdichting van de binnenring (zie hieronder enkele foto’s).

Overzicht van actuele hinder

Foto's werken waterdichting (© Jan De Nul).