Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie Leonardtunnel, ‘s nachts werken vanaf 31 januari

Renovatie Leonardtunnel, ‘s nachts werken vanaf 31 januari

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt vanaf 31 januari drie weken lang in de Leonardtunnel in Tervuren, de kruising van de R0 met de E411. Een aannemer verwijdert er beschadigde brandwerende platen in de tunnels. Om de verkeershinder te beperken, gebeuren de werken alleen ‘s avonds en ‘s nachts.  Er wordt ook meestal maar één van de twee rijrichtingen (ofwel één van de rijrichtingen van de R0, ofwel van de E411) tegelijk afgesloten.

Brandwerende platen 

De wanden van de Leonardtunnel zijn bekleed met brandwerende platen. Bij brand moeten die ervoor zorgen dat de tunnel zelf niet beschadigd raakt. De platen zijn op enkele plaatsen afgebrokkeld of beschadigd en zijn aan vernieuwing toe. Bovendien bevatten de platen asbest. Vanaf eind januari worden de platen in alle vier tunnelkokers zorgvuldig verwijderd door een gespecialiseerde firma en volgens strikte voorschriften. 

Tunnel ‘s nachts afgesloten

Om de hinder te beperken, werkt de aannemer alleen ‘s avonds en ‘s nachts. In totaal wordt zo’n 3 weken gewerkt, te beginnen op maandag 31 januari. In mei worden de tunnels ook nog enkele nachten afgesloten, dan wordt de verlichting in de tunnels vervangen. 

Omleidingen

Op enkele nachten na, wordt er telkens maar één tunnelkoker per niveau tegelijk afgesloten: ofwel een van de rijrichtingen van de R0, ofwel een van de E411. Het verkeer volgt dan boven de grond een omleiding via de op- en afritten van de E411 en R0:

  • Als de koker van de R0 richting Waterloo (binnenring) is afgesloten, rij je over het Leonardkruispunt in plaats van door de tunnel. Om dit mogelijk te maken moet de lus van de R0 naar de E411 richting Brussel worden afgesloten. Om deze beweging te maken, neem je de afrit naar de E411 richting Namen en keer je aan het complex van Jezus-Eik.
  • Als de koker van de R0 richting Zaventem (buitenring) is afgesloten, neem je de afrit naar de E411 en keer je aan het complex van Jezus-Eik (nr. 2) om via het Leonardkruispunt opnieuw aan te sluiten op de R0.
  • Als de koker van de E411 richting Brussel is afgesloten, neem je de afrit naar de R0 en keer je op het Vierarmenkruispunt om via het Leonardkruispunt opnieuw aan te sluiten op de E411 naar Brussel.
  • Als de koker van de E411 richting Namen is afgesloten, neem je de afrit naar de R0 en keer je op het Groenendaalkruispunt om via het Leonardkruispunt opnieuw aan te sluiten op de E411 naar Namen.

 

Najaar 2022: volgende fase renovatie van Leonardtunnel

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De werken van februari en mei zijn kleine noodzakelijke voorbereidende ingrepen. In het najaar van 2022 volgt een grondige renovatie van de volledige Leonardtunnel. Deze investeringen passen in mijn totaalaanpak van renovatie en modernisering van kunstwerken (bruggen, tunnels, keermuren) in Vlaanderen. Ook de komende jaren zal blijvend en versterkt ingezet worden op dergelijke renovaties.” De betonnen structuur, die is aangetast door het jarenlange gebruik, krijgt een speciale behandeling. Met een speciale techniek, een ‘kathodische bescherming’, wordt de problematiek van wapeningscorrosie aan de dakplaat van de tunnel aangepakt zodat chloriden en uitlaatgassen in de toekomst de betonnen structuur niet meer kunnen aantasten. Op die manier verlengen we de levensduur van de tunnel met 25 jaar. Het grondig onderhoud van de tunnel start in het najaar van 2022 en duurt tot eind 2023. Ook deze werken gebeuren ‘s nachts om de hinder zoveel mogelijk te beperken.