Overslaan en naar de inhoud gaan

RENOVATIE KNOOPPUNT E40xE17 ZWIJNAARDE: 19 JULI IS GROOTSTE HINDER VOORBIJ

RENOVATIE KNOOPPUNT E40xE17 ZWIJNAARDE: 19 JULI IS GROOTSTE HINDER VOORBIJ

E40/E17 - GENT

Het Agentschap Wegen en Verkeer renoveert sinds het voorjaar van 2023 het snelweg- knooppunt van de E40 met de E17 in Zwijnaarde. Afwisselend werden verschillende aftakkingen van het knooppunt afgesloten, waardoor het verkeer omleidingen moest volgen. De komende weken gaan verschillende aftakkingen opnieuw open en moet het verkeer niet meer omrijden: het einde van de renovatiewerken is in zicht.

Renovatie van één van de drukste snelwegknooppunten

In het voorjaar van 2023 startte het Agentschap Wegen en Verkeer met de renovatie van het knooppunt van de E40 met de E17 in Zwijnaarde. Het knooppunt is een van de drukste in heel België en dateert uit 1972. En dat betekent dat het dringend aan vernieuwing toe was: de waterdichting, brugdekvoegen, de wegverharding, de leuningen, betonnen afschermende constructies, en de beton aan de  onderkant van de bruggen…  Over een periode van bijna 1,5 jaar werd het volledige knooppunt stevig onder handen genomen. Zo kan het knooppunt de komende decennia nog mee, op een veilige en comfortabele manier voor iedereen die er over rijdt.

Einde van de werken in zicht

De eindmeet van de renovatiewerken is nu in zicht. Tot eind juli werkt de aannemer nog op de afritten  naar de E17 richting Antwerpen en richting E40 Oostende. Tot eind augustus brengt hij nog een beschermende coating aan op de onderzijde van de bruggen over de R4.

Aftakkingen stapsgewijs opnieuw open

De komende weken worden de verschillende verbindingen op het knooppunt stapsgewijs opnieuw geopend. Vanaf 2 juli wordt de verbinding van de E17 vanuit Kortrijk naar de E40 richting Oostende weer geopend. De afrit van de E40 vanuit Oostende naar de E17 richting Antwerpen is ook open, maar met 1 rijstrook (in plaats van 2) en aan beperkte snelheid.

Vanaf 19 juli is er ook geen hinder meer voor het verkeer vanop de E40 vanuit Brussel naar de E17 richting Antwerpen. Ook de aftakking van de E40 vanuit Oostende naar de E17 richting Antwerpen is dan weer volledig beschikbaar met 2 afgewerkte rijstroken. Vanaf 19 juli is de grootste hinder op het snelwegknooppunt dus achter de rug en kan het verkeer zich weer vlot verplaatsen tussen de E40, vanuit Brussel en Oostende, naar de E17, richting Kortrijk en Antwerpen, en omgekeerd.

Laatste afwerkingen in augustus

Na het bouwverlof van de aannemer worden de laatste afwerkingen ter hoogte van het knooppunt nog uitgevoerd. Vanaf begin augustus wordt er nog gewerkt op de binnen- en buitenring van de R4, en daarbij wordt telkens 1 rijstrook ingenomen. Het verkeer kan nog steeds door op de andere beschikbare, maar versmalde rijstrook. Deze werken gebeuren enkel ‘s avonds en ‘s nachts, van 21 uur tot 6 uur ‘s morgens, van maandag tot en met vrijdag. Tegen 1 september moeten alle werken afgerond zijn.