Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie brug 5 in Arendonk start op 27 februari

Renovatie brug 5 in Arendonk start op 27 februari

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start op maandag 27 februari 2023 met een grondige renovatie van brug 5 aan Voorheide (N139) in Arendonk. De kanaalovergang wordt hiervoor zes maanden afgesloten voor al het verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen de aparte fietsbruggen aan weerszijden blijven gebruiken. De eindhalte van het openbaar vervoer zal in De Brulen zijn. In samenwerking met de gemeente voorziet AWV vlakbij een tijdelijke fietsenstalling en autoparking.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “AWV vernieuwt vanaf eind februari zowel de onder- als bovenkant van brug 5 over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, op ongeveer twee kilometer van de Nederlandse grens. De brug kreeg eerder aan beide zijden al nieuwe fietsbruggen. Na een inspectie bleek een grondige renovatie van de wegbrug noodzakelijk. Naast een nieuw wegdek, een nieuwe waterdichte rok, nieuwe brugdekvoegen en nieuwe leuningen, herstelt de aangestelde aannemer ook het beton van de balken aan de onderzijde van de brug. De indeling of breedte van de rijstroken verandert niet. De rijweg krijgt wel een volledig nieuwe toplaag asfalt, zowel op de brug als voor en achter de brug. De volledige renovatie zal ongeveer een half jaar duren.

Brug half jaar onderbroken voor auto- en vrachtverkeer

Vanaf maandag 27 februari wordt brug 5 een half jaar afgesloten voor alle auto- en vrachtverkeer. Autoverkeer tussen Reusel en Arendonk zal in beide richtingen een omleiding volgen via de Postelsedijk en de E34. Hiervoor gaat het op- en afrittencomplex aan het vroegere douanekantoor op de E34 tijdelijk opnieuw open. Voor vrachtverkeer geldt een aparte omleiding via de A67 en E34. 

Fietsers en voetgangers die het kanaal willen oversteken, kunnen de stalen fietsbruggen blijven gebruiken. Fietsers onder de brug, aan de kant van Nederland, rijden door een fietscontainer. Aan de kant van Arendonk wordt voor fietsverkeer onder de brug een omleiding voorzien.

Busverbinding richting Reusel onderbroken

De busverbinding van De Lijn richting Reusel wordt geknipt vlak voor de brug. De eindhalte in De Brulen zal ter hoogte van huisnummer 24 zijn. Vlakbij komt een fietsenstalling en een tijdelijke autoparking. De haltes tussen het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de Nederlandse grens worden tijdens de werken niet bediend. 

Meer info

Check www.wegenenverkeer.be/arendonk voor een uitgebreide projectomschrijving en alle omleidingsplannen.