Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie aan slingerviaducten in Zwijnaarde - ernstige hinder op E40 en E17

Renovatie aan slingerviaducten in Zwijnaarde - ernstige hinder op E40 en E17

Twee jaar renovatie van het slingerviaduct 
De komende jaren worden 6 bruggen in het op- en afrittencomplex in Zwijnaarde grondig gerenoveerd. Het complex dateert van 1972 en moet een stevige opknapbeurt krijgen.  De aannemer zal de brugopbouw volledig vernieuwen: Er komt een nieuw wegdek, nieuwe waterdichting, nieuwe brugdekvoegen, nieuwe leuningen en ook de betonnen afschermende constructies worden vernieuwd. Ook aan de onderzijde wordt gewerkt: aangetast beton wordt hersteld en krijgt een nieuwe beschermende coating. 

Van 27 maart tot en met november 2023  werkt de aannemer op de westelijke kant en worden twee bruggen over de E40 en een brug over de ringvaart aangepakt. Tegelijk wordt het wegdek op de afgesloten takken van het complex vernieuwd.
 

Fasering en verkeerssituatie
De werken verlopen in twee grote fasen voorafgegaan door een week voorbereidende werken. 

Voorbereidende werken: van 27 maart - 2 april 2023
De aannemer verbetert de pechstrook zodat het verkeer tijdens de werken langs de werfzone kan rijden. Het verkeer van de E17 die naar de E40 richting Oostende wil zal slechts over één rijstrook kunnen rijden langs de werfzone.

Fase 1:  3 april 2023 t.e.m. 24 augustus 2023
De aannemer werkt op de afrit van de E40 komende van Brussel naar de E17 richting Kortrijk en op de afrit van de E17 komende van Antwerpen naar de E40 richting Brussel.

Er zijn verschillende omleidingen van kracht:

  • De oprit komende van de E17 uit de richting Antwerpen naar de E40 richting Brussel is dicht: Het verkeer dat van Gent of uit richting Antwerpen komt en richting Brussel wil, wordt omgeleid via het complex in Destelbergen naar de R4.
  • De oprit komende van de E40 uit Brussel richting E17 Kortrijk is dicht. Verkeer wordt eerder al afgeleid via complex Merelbeke en via  Destelbergen of kan doorrijden via de E40 en keren aan de B402 en zo afrijden richting Kortrijk.

Fase 2:  25 augustus 2023 tot november 2023
De aannemer werkt nu op de afrit E17 komende van Antwerpen naar E40 richting Oostende. Tijdens deze fase wordt het deel brug West over de Ringvaart en R4 (pechstrook en deel rechterrijstrook) in het op- en afrittencomplex vernieuwd.
Het verkeer kan hier langs de werfzone maar beschikt over één rijstrook. 

Werken aan de onderzijde van de bruggen
Bij alle bruggen wordt ook telkens een beschermende coating langs de onderzijde van de bruggen aangebracht. Deze herstelling en coatingswerken aan de onderzijde van de bruggen met hinder voor het verkeer op de E40 en R4 gebeuren ‘s nachts. De juiste data en uren worden nog gecommuniceerd.

Hinder
De werken op één van de drukste snelwegcomplexen van het land zullen ongetwijfeld ernstige hinder veroorzaken. Ze zijn echter nodig om het complex veilig te houden. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt weggebruikers zich dan ook goed te informeren voordat ze de weg op gaan en indien mogelijk te kiezen voor alternatieve reiswegen of rekening te houden met langere reistijden. 

Veilige werf
Voor de veiligheid van de weggebruikers en de arbeiders op de werf zal er snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd worden ter hoogte van de werfzone. 

Alle info en omleidingsplannen vindt u ook op www.wegenenverkeer.be/Gent