Reddingsstrook nog geen reflex bij file
Bij file op wegen met meer dan één rijstrook, vorm je een reddingsstrook. Zo staat het sinds 1 oktober 2020 in de wegcode. Maar lang niet iedereen volgt deze regel. Een nieuwe campagne van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) wil dat veranderen.
Slechts drie op vijf bestuurders vormt vandaag spontaan een reddingsstrook.* “Dat cijfer moet omhoog,” zegt bevoegd Vlaams minister voor Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters. “We hebben sinds de invoering van de reddingsstrook al twee campagnes gevoerd en we zien ook de positieve impact van die sensibilisering. Maar we willen nog meer mensen de reflex van de reddingsstrook zien maken. De vrije doorgang moet er al zijn voor de ambulance of brandweer arriveert. Zo geraken onze hulpverleners snel ter plaatse bij het ongeval.”
Wacht niet op de sirenes
De reddingsstrook hoort dus bij een file, ook al zijn er geen zwaailichten te bespeuren. Maar minder dan één op vijf bestuurders weet dat. ‘We zien het ook vanuit het Verkeerscentrum,’ zegt Peter Bruyninckx. ‘Wanneer mensen in de verte een rookpluim zien of sirenes horen, gaan ze opzij. Maar een spontane vorming van de reddingsstrook gebeurt veel minder. Onze verkeersleiders zien dan op de camera’s hoe de hulpdiensten alle moeite van de wereld moeten doen om ter plaatse te kunnen geraken. Da’s frustrerend.”
Bij een ongeval telt elke minuut, weet ook Kris Segerink, officier bij de Hulpverleningszone Zuid-Oost. “Wanneer de ruimte nog gevormd moet worden op het moment dat onze ambulance of brandweerwagen arriveert, verliezen we kostbare tijd. Wacht niet op de sirenes en vorm de reddingsstrook van zodra het verkeer vertraagt,” roept ook hij op.
Hou de pechstrook vrij
Een reddingsstrook vormen is eenvoudig. Voertuigen op de linkerrijstrook rijden zoveel mogelijk naar links. Al de rest wijkt zoveel mogelijk uit naar rechts.
Rijd niet over de witte lijnen, enkel indien het niet anders kan. Hou het fietspad en de pechstrook vrij. Takelwagens - en andere voertuigen onderweg naar het incident - gebruiken ook de pechstrook om tot bij de plaats van het ongeval te rijden. Zo wordt de weg sneller vrijgemaakt en lost de file op.
Verkeersredacties steunen campagne
In augustus voert AWV een maand lang campagne met affiches, video op sociale media en boodschappen op 64 digitale tekstborden van het Verkeerscentrum.
Ook de VRT-verkeersredactie werkt mee. Vanaf 16 augustus herinneren ze luisteraars bij berichten over ongevallen aan de reddingsstrook.
___
* Online interviews door Ipsos tussen 08/02-14/02 na eerste golf van de reddingsstrookcampagne in 2022 met 600 autobestuurders 18+ uit Vlaanderen.