Overslaan en naar de inhoud gaan

R71 x N702 Hasselt - fietstunnels eerstdaags ruwbouwklaar

R71 x N702 Hasselt - fietstunnels eerstdaags ruwbouwklaar

De werken aan het kruispunt van de Grote Ring met de Universiteitslaan en Boudewijnlaan verlopen sinds begin april onder strenge coronaveiligheidsvoorschriften. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de ruwbouw van de fietstunnels. Ook de aanplant in de omgeving werd al opgestart. Ten vroegste in augustus zal het verkeer op het nieuwe kruispunt kunnen rijden. Nadien volgt nog de afwerking van de tram- en bustunnel en de fietsinfrastructuur rondom.

De grootste fiets- en voetgangerstunnel van het project, die tussen het provinciehuis en de site Park H, krijgt haar definitieve vorm. Deze week worden de laatste betonwanden en dakplaten gestort. Van de andere twee fietstunnels, ter hoogte van de grote ring, was de ruwbouw al langer klaar. 
Wanneer het verkeer straks op de nieuwe wegenis rijdt, kan ook het laatste gedeelte van de tram- en bustunnel verder worden gebouwd.
 
Waar mogelijk werd al gestart met de aanplant van nieuw groen. Onder andere op de Grote Ring en op de Koning Boudewijnlaan staan al nieuwe bomen en werden bermen ingezaaid. 

Verkeerswissel in de zomer
Het vernieuwde kruispunt kan vermoedelijk  in de loop van augustus in gebruik worden genomen door gemotoriseerd verkeer. De timing is nog steeds afhankelijk van werf-, weer- en corona-omstandigheden.

Om de overstap van de tijdelijke naar de nieuwe rijweg te maken, zal de Universiteitslaan dan gedurende één wisselweekend afgesloten worden ter hoogte van de grote ring. Autoverkeer van en naar Diepenbeek volgt dan enkele dagen een omleiding. 

Zodra het verkeer op de definitieve weginfrastructuur rijdt, wordt de tijdelijke wegverharding opgebroken om plaats te maken voor de voet- en fietspaden en de vrije bedding voor het openbaar vervoer. Deze eindfase van het project neemt ongeveer drie maanden in beslag. We ronden de werken tegen het najaar af.

Kruispunten in de omgeving krijgen komende maanden vorm
De werken aan de toegang Via Media (provinciehuis en bioscoopsite) verlopen volgens planning, en zullen eind juni klaar zijn. Nadien wordt de aansluiting met Trichterheideweg vernieuwd.
Het kruispunt van de Universiteitslaan met de Kiezelstraat krijgt ook een nieuw kleedje met een veilige fietsoversteek en slimme verkeerslichten. Die werken zouden in de loop van augustus kunnen opstarten. Vorig najaar werd ook het kruispunt van de K. Boudewijnlaan met de Voorstraat reeds vernieuwd.

R71 X N702, HASSELT
R71 X N702, HASSELT
R71 X N702, HASSELT

Op het beeldmateriaal dat u samen met dit bericht bezorgd wordt, is copyright van toepassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt met aandrang om bij publicatie van dit beeldmateriaal op online en offline media '© AWV' te vermelden als bijschrift bij het beeldmateriaal.