Overslaan en naar de inhoud gaan

Project in de kijker: N75 Dilsen-Stokkem fietsbrug

Project in de kijker: N75 Dilsen-Stokkem fietsbrug

Zondag 19 mei 2024 is de fietsbrug ter hoogte van Sparrendal in Dilsen-Stokkem geopend. Deze 245 meter lange en 5 meter brede brug maakt de verbinding tussen twee natuurgebieden: het Nationaal Park Hoge Kempen en de Boslaan (N75). Hiervoor werd, na een studietraject in 2022, de omgevingsvergunning aangevraagd en in 2023 startte de werken aan de fietsbrug. Vanaf het begin, de studiefase, tot uitvoering werd BIM gebruikt om de plannen al snel te visualiseren, fouten op te sporen en uiteindelijk OTL-conform aan te bieden zodat het beheer en onderhoud van de brug makkelijker wordt.

Bij de start en de voorbereiding van de werken was er reeds een 3D-model beschikbaar van de brug en van zijn omgeving, gemaakt door het studiebureau. Dit model moest verder verwerkt worden tot een OTL-conforme as-built, om zo de Digital Twin van de Vlaamse infrastructuur verder uit te bouwen. Op basis van het 3D-model, werd de fasering van de bouw van de brug ook opgebouwd. De zogenaamde 4D-BIM–model voegt tijdschema’s toe aan de 3D-modellen, waardoor je als grootste voordeel hebt dat er een efficiënte volgorde van de werken bepaald kan worden.

Dit model is één van de eerste Revit modellen dat via ons data-aanleveringsportaal DAVIE verwerkt is. Om de attributen toe te voegen is er gekozen voor een gemengde aanlevering: de OTL is gekoppeld via shared parameters in Revit, echter enkel de typeURI en de asset-id is toegevoegd in het model zelf. De andere attributen zijn aangeleverd in een Excel bestand, zodat het wat gebruiksvriendelijker aangevuld en veranderd kon worden.