Overslaan en naar de inhoud gaan

Project in de kijker: N391 Zwevegem

Project in de kijker: N391 Zwevegem

In 2023 werd de aanleg van een fietshelling tussen de N391 en de Oude Lettenhofstraat te Zwevegem gerealiseerd. Zowel het aanleggen van hemelwaterafavoerleidingen als het aanleggen van een fietspad en enkele civieltechnische werkzaamheden waren deel van de opdracht. 

Eén van de huidige doelen van AWV is om ook bij kleinere projecten BIM te introduceren. Dit project leek ons hiervoor ideaal, zo kunnen we ook meer en meer partijen geleidelijk aan BIM introduceren in hun organisatie, de voordelen ervan plukken en bouw je ervaring op met de OTL datastandaard.

Gezien de lage complexiteit en grootte van het project werd de BIM-eis beperkt gehouden en enkel een LOG0 as-built-model gevraagd. Het resultaat is echter zeer bruikbaar voor het latere beheer en onderhoud en bevat een grote hoeveelheid aan relevante data, OTL-conform. 

Door in meer projecten een OTL-conforme as-built-model te vragen, kunnen we stap voor stap ook verder bouwen aan onze ‘digital twin’ van de Vlaamse infrastructuur om beheer en onderhoud in de toekomst efficiënter en gerichter aan te pakken. 

In onderstaande beeld kan ook worden aangetoond dat ook Level of Geometrie 0 of kortweg LOG0 modellen een 3D-factor bevatten, mits alles in 3D moet opgemeten zijn en dus ook de z-waarde van alle objecten in het model correct wordt weergegeven.

Er wordt ook aangetoond hoe de OTL-informatie rechtstreeks in het model in het .dwg-bestand is toegevoegd. Dit gebeurde aan de hand van property sets, die automatisch werden aangemaakt met behulp van onze “OTL_MOW_Toolkit” dynamo package, en daarna verder werden aangevuld. 

Door het dynamo script “OTL_PsetData_naar_CSV” van dezelfde package, werden in een latere stap .csv bestanden aangemaakt die in de OTL Wizard Tool als input konden worden gebruikt voor het aanmaken van OTL-relaties. 

Dit project is dus een heel mooi voorbeeld van het gebruiken van onze beschikbare tooling voor het succesvol afronden van een BIM-aanlevering.