Overslaan en naar de inhoud gaan

Project in de kijker: Geluidschermen E314 (A2) Genk

Project in de kijker: Geluidschermen E314 (A2) Genk

Om de levenskwaliteit van de omwonenden te verbeteren heeft AWV in samenwerking met stad Genk eind 2024 op de E314 (A2) geluidschermen geplaatst. Ondertussen zijn de werken al even afgerond en wordt het as-built dossier gefinaliseerd. Onderdeel van het as-built dossier in dit project was een OTL-conform as-built BIM-model.

Benieuwd hoe deze geluidsmuur van meer dan 2 km lang werd gebouwd ? Bekijk het hier.

E314 Genk - Bouw geluidsmuur - as-built BIM-model

Aangezien BIM onderdeel was van de opdracht, werd er een BIM-uitvoeringsplan opgesteld door AWV en mee gepubliceerd met het bestek. In het BIM-uitvoeringsplan werd als minimale verwachting een LOG0 as-built model opgelegd maar de opdrachtnemer, Stadsbader Contractors, koos er zelf voor om hier eerst een uitvoeringsontwerp voor op te maken en dit te finaliseren met as-built metingen na de werken. Het resultaat is een mooi as-built model met een combinatie van LOG0 en LOG3 objecten.

Hieronder ziet u een eerste versie van het uitvoeringsontwerp dat volledig in 3D werd uitgewerkt. Zowel de funderingszolen, de plinten en de stalen profielen die zichtbaar zijn op onderstaande snapshot werden in 3D uitgewerkt. De schermen zelf ontbreken nog in dit tussentijds model

Tijdens en na de werken werden de geplaatste objecten opgemeten voor het as-built model. Op basis van deze opmetingen werd een nieuw model opgesteld en werd de OTL-assetinformatie toegevoegd. Sommige objecten zoals de stalen profielen behielden hun 3D geometrie, terwijl de zolen, plinten en schermen in een LOG0 werden uitgetekend. De combinatie van verschillende LOG-niveaus is perfect mogelijk, zolang de minimale detailgraad aanwezig is. 

Ondanks dat de meerderheid van de objecten een LOG0 geometrie bevat is de 3D-factor van het model zeer duidelijk. Mede dankzij de stalen profielen, die wel als 3D-objecten behouden bleven. 

Naast de combinatie van verschillende LOG-niveaus is dit as-built model ook, opnieuw, een mooi voorbeeld van gecombineerde aanleverformaten. De geometrie van de assets werd aangeleverd a.d.h.v. een DWG-bestand, terwijl de overige OTL-assetinformatie als ook de OTL-relaties werden aangeleverd via een Excel-bestand. Om de combinatie van verschillende bestandsformaten mogelijk te maken,  is het gebruik van unieke assetId.identifatoren van groot belang. Ondanks dat de DWG enkel de geometrie van de assets bevat, zijn een assetId.identificator en een typeURI altijd verplicht. Door gebruik van overeenkomstige assetId.identificator waardes in een aparte Excel wordt de opgesplitste OTL-assetinformatie aan elkaar gelinkt. De informatie die wordt weergegeven in onze centrale ELISA Infra databank, komt dus uit verschillende bestanden. 

Vervolgens worden ook de OTL-relaties gecapteerd. Deze worden op asset niveau bijgehouden, net zoals betrokkenen en eventuele bron-modellen.