Overslaan en naar de inhoud gaan

Proefopstelling rijstrookvermindering op Oudenaardsesteenweg in Kortrijk

Proefopstelling rijstrookvermindering op Oudenaardsesteenweg in Kortrijk

In de week van 4 oktober zal AWV starten met een proefopstelling om de veiligheid te verhogen op de Oudenaardsesteenweg (N8) ter hoogte van de op- en afritten naar de E17 en R8 in Kortrijk. Ter hoogte van de op- en afritten wordt het aantal rijstroken teruggebracht naar 1 rijstrook. Het gaat om een proefopstelling die zal geëvalueerd worden. 

Oplossing voor gevaarlijke situaties aan op- en afritten E17 en R8
Het kruispunt van de Oudenaardsesteenweg (N8) met de op- en afritten van de E17 en R8 in Kortrijk staat op de dynamische lijst van gevaarlijke punten. Het is voor automobilisten die de Oudenaardesteenweg (N8) willen oprijden, komende van de afrit E17, niet altijd duidelijk of aankomende voertuigen de eerste oprit (E17 richting Frankrijk) of de tweede oprit  (R8) gaan oprijden. Het te vroeg gebruiken van de  richtingaanwijzers belemmert de doorstroming en leidt tot conflicten en/of ongevallen. Om de situatie veiliger te maken zal AWV het aantal rijstroken op de N8, komende van de rotonde Cowboy Henk, plaatselijk beperken tot 1 rijstrook. 

Proefopstelling met hinder in beginperiode
Het gaat om een proefopstelling want AWV wil nagaan of de nieuwe situatie geen problemen zal veroorzaken, waaronder een grote file-opbouw.  Daarom wordt er enkel gewerkt met belijning en paaltjes. Er werden al nulmetingen gedaan op die locatie en na de rijstrookvermindering zal er opnieuw een verkeersmeting worden gedaan. Gedurende minstens een half jaar zal de proefperiode van kracht zijn. Indien de nieuwe situatie positief wordt beoordeeld, zal de belijning fysiek bestendigd worden met middengeleiders.
AWV wil er wel op wijzen dat er tijdens de eerste weken na de installatie van de belijning er extra verkeershinder en file zal zijn aangezien bestuurders nog moeten wennen aan de nieuwe situatie.