Overslaan en naar de inhoud gaan

Proefopstelling op Oudenaardsesteenweg: definitieve installatie

Proefopstelling op Oudenaardsesteenweg: definitieve installatie

Op maandag 11 september start het Agentschap Wegen en Verkeer met werken op de Oudenaardsesteenweg (N8), ter hoogte van de op- en afritten van de E17 en R8 in Kortrijk. De proefopstelling, vanaf de rotonde Cowboy Henk, werd in 2021 geplaatst en wordt nu definitief geïnstalleerd: er zal nog maar 1 rijstrook zijn, vanaf de rotonde richting Kortrijk. De werken duren volgens de huidige planning tot midden oktober. Er zal sterke hinder zijn voor het verkeer van en naar de E17.

Gevaarlijk punt op Oudenaardsesteenweg

Waar de Oudenaardsesteenweg met de op- en afritten van de E17 en R8 samenkomt, gebeurden in het verleden al verschillende ongevallen. Het is voor automobilisten, richting Oudenaardsesteenweg, vaak niet duidelijk of voertuigen vanaf de rotonde cowboy Henk richting E17 of richting R8 willen rijden.

Proefopstelling positief beoordeeld

Daarom plaatste Wegen en Verkeer sinds oktober 2021 een proefopstelling: verkeer komende van de E17 verleent voorrang aan fietsers en gemotoriseerd verkeer op de Oudenaardsesteenweg. Het aantal rijstroken werd ook teruggebracht van 2 naar 1, vanaf de rotonde Cowboy Henk. De proefopstelling had geen negatief effect op de doorstroming van het verkeer en werd positief beoordeeld. 

Verbeteringen voor fietsers

De proefopstelling wordt nu definitief geïnstalleerd. Daarnaast wordt de fietsveiligheid ook verbeterd: de fietsoversteken worden breder en worden aangelegd tussen verhoogde middeneilanden. Het fietspad richting het centrum van Kortrijk, tussen de rotonde Cowboy Henk en de snelwegbrug, wordt achter de bestaande gracht verplaatst.

Werken in 3 fases

Om de hinder voor de omgeving te beperken, worden de werken in 3 fases uitgevoerd. Fase 1 start op maandag 11 september en duurt volgens de huidige planning tot en met vrijdag 29 september. Tijdens deze fase wordt de Oudenaardsesteenweg afgesloten richting centrum Kortrijk. Fietsers volgen een omleiding via de Oudenaardsesteenweg, Luipaardstraat, het Guldenspoorpad, de Populierenlaan en Kapel Ter Bede. Gemotoriseerd verkeer vanop de E17 vanuit Rijsel rijdt om via de Oudenaardsesteenweg (N8 en N391), Beneluxlaan, Kanaalstraat, Visserskaai en de Ringlaan (R8) tot aan de Oudenaardsesteenweg. Verkeer vanop de E17 vanuit Gent rijdt via de Ringlaan (R8), Visserskaai en de Ringlaan tot de Oudenaardsesteenweg. 

Afsluitende werken tijdens weekends

Om de werken af te ronden, zijn er ook nog asfalteringswerken nodig, die worden uitgevoerd in fase 2 en fase 3. Die fases zullen in twee afzonderlijke weekends worden uitgevoerd, ook met hinder voor verkeer vanop de E17. Als er een datum bekend is voor deze werken, volgt een nieuw persbericht.

Meer weten?

Alle informatie over de hinder tijdens de werken op wegenenverkeer.be/kortrijk.