Overslaan en naar de inhoud gaan

Plannen voor veiligere kruispunten Antwerpsesteenweg (N70) Oostakker klaar voor uitvoering

Plannen voor veiligere kruispunten Antwerpsesteenweg (N70) Oostakker klaar voor uitvoering

Het Agentschap Wegen en Verkeer wil in 2021 starten met de heraanleg van de Antwerpsesteenweg in Oostakker ter hoogte van de op- en afritten met de R4.  Het nieuwe ontwerp voor de weg is nu klaar en ligt ter inzage in het kader van het openbaar onderzoek. De kruispunten op deze weg staan al lang bekend als zwarte punten. Het dodelijke ongeval met Nikita Everaert in 2018 bracht dit nog eens dramatisch onder de aandacht. De vernieuwde Antwerpsesteenweg moet dit in de toekomst onmogelijk maken. Het zal een veiligere weg worden voor alle weggebruikers en in het bijzonder voor fietsers en voetgangers. De werken voor de heraanleg zullen in totaal 2 jaar duren.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters“Ik mocht de mama van Nikita Everaert al ontmoeten. Het kruispunt stond al sinds 2002 op de lijst van zwarte punten en wordt nu eindelijk volledig aangepakt. Als alle werken klaar zijn, zal dit een veiligere weg worden voor alle weggebruikers en in het bijzonder voor fietsers en voetgangers. Daarnaast werd er in samenspraak beslist dat de kenmerkende witte fiets ter nagedachtenis aan Nikita na de werken terug zal worden geplaatst als blijvende herinnering.”

Totale heraanleg

PLANNEN VOOR VEILIGERE KRUISPUNTEN ANTWERPSESTEENWEG (N70) OOSTAKKER KLAAR VOOR UITVOERING

Het agentschap zal niet alleen de twee kruispunten met de op- en afritten van de R4 aanpakken. Het volledige traject tussen de Herman Teirlinckstraat en de gemeentegrens met Lochristi gaat op de schop. Dit volledige wegvak krijgt niet alleen een grondige facelift, ook de bestaande riolering wordt vervangen door een gescheiden rioleringsstelsel.

Veiligheid fietsers en voetgangers voorop
De kruispunten aan de Orchideestraat en de Drieselstraat krijgen op de N70 een volledig conflictvrije lichtenregeling. Dat betekent dat fietsers en voetgangers in alle richtingen kunnen oversteken zonder in conflict te komen met verkeer dat links- of rechtsaf slaat. Over het hele traject worden fietspaden van minimum 1,75 m breedte,  gescheiden van de weg aangelegd. Waar mogelijk komt er een parkeer- of groenstrook tussen de weg en het fietspad. Op andere punten scheiden we het fietspad met een schrikstrook. Er komen ook extra zebrapaden en veiligere fietsoversteken. 

Overzichtelijkere kruispunten aan de Orchideestraat en Drieselstraat

PLANNEN VOOR VEILIGERE KRUISPUNTEN ANTWERPSESTEENWEG (N70) OOSTAKKER KLAAR VOOR UITVOERING

Ook voor het gemotoriseerd verkeer zal de situatie duidelijker en dus veiliger worden. De middenbermen over het hele traject zullen er voor zorgen dat auto’s of vrachtwagens geen gevaarlijke afslag- of keerbewegingen meer zullen kunnen maken. De kruispunten krijgen niet alleen een veiligere lichtenregeling maar zullen er ook heel anders gaan uitzien. Zo zal de Groenstraat recht tegenover de Orchideestraat komen te liggen. Hetzelfde gebeurt met de op- en afritten van de R4 tegenover de Drieselstraat. Deze worden afgebogen, zodat ze recht tegenover de Drieselstraat komen te liggen. Zo worden de kruispunten compacter en overzichtelijker, wat ook de veiligheid ten goede komt. Het afbuigen van de afrit zorgt er dan weer voor dat er ruimte komt voor een groenzone met bufferbekken dat gebruikt voor de opvang van het regenwater. 

Start in het voorjaar van 2021
Het agentschap stelt alles in het werk om de werken zo snel mogelijk op te starten. Tegelijk met de vergunningsaanvraag wordt nu ook een aannemer gezocht zodat we volgend jaar in het voorjaar van start kunnen gaan met de nutswerken. Doordat we ook de volledige riolering vernieuwen zullen de werken ongeveer twee jaar duren. Om hinder voor de weggebruikers zoveel mogelijk te beperken, zullen de werken in een aantal fases uitgevoerd worden. Zo zal het verkeer altijd in beide richtingen mogelijk blijven langsheen de werfzone. Zijstraten en de op- en afritten van de R4 zullen wel afgesloten worden op het moment dat de werfzone zich daar bevindt. Meer informatie over de precieze aanpak volgt in aanloop naar de werken.

Folder en digitaal infomoment
De plannen voor de heraanleg zijn klaar en momenteel loopt het openbaar onderzoek in het kader van de aanvraag voor de omgevingsvergunning. Daarom wil AWV omwonenden en betrokkenen inlichten over het nieuwe ontwerp. Omwonenden ontvangen binnenkort een folder met meer informatie over de geplande werken. Op woensdag 18 november volgen digitale infomomenten waarop men zich kan inschrijven via www.wegenenverkeer.be/oostakker