Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaatsen van vleermuisvriendelijke verlichting op Naamsesteenweg in Heverleebos vanaf 10 januari (Leuven/Oud-Heverlee)

Plaatsen van vleermuisvriendelijke verlichting op Naamsesteenweg in Heverleebos vanaf 10 januari (Leuven/Oud-Heverlee)

De werken aan de fietspaden en de rijweg op de Naamsesteenweg op het grondgebied van Leuven en de aanpassingen voor meer verkeersveiligheid aan het kruispunt met de Brainestraat en Duivenstraat in Oud-Heverlee werden vlak voor het Kerstverlof afgerond. Een aannemer plaatst naast het afgescheiden fietspad in Heverleebos tijdens de maand januari in twee fasen de nieuwe verlichtingspalen en bekabeling over 1,5 km aan beide zijden van de rijweg. Vanaf 10 januari start een mobiele werf in de rijrichting van Blanden vlak na de brug van de E40 tot aan groothandel Raes op de Naamsesteenweg. 

Mobiele werf van 25m lang, lokale hinder 

De aannemer werkt met een mobiele werf (25m lang) vanaf 10 januari in twee fasen en start in de rijrichting van Blanden:

  • Rijrichting Blanden = 10/01/2022 - 21/01/2022 
  • Rijrichting Leuven = 24/01/2022 - 28/01/2022

Fietsers worden op weekdagen tussen 9u en 15u30 lokaal omgeleid aan de kant waar er gewerkt wordt. Het fietspad aan de overkant kan dan nog steeds gebruikt worden.

De rijweg blijft open en doorgaand verkeer zal enkel ter hoogte van de mobiele werf die zich verplaatst hinder ondervinden. Lokale bushaltes blijven bediend. Enkel wanneer de mobiele werf ter hoogte van inritten passeert in de werfzone kan er tijdelijke hinder zijn.



Vleermuisvriendelijke verlichting op fietspad 

Vleermuizen zijn gevoelig voor lichtverstoring bij hun verblijfplaatsen, op de vliegroutes en in het jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze beschermde nachtdieren. Het blauwe en ultraviolette licht dat gewone straatlantaarns uitstralen nemen vleermuizen zeer sterk waar. Elke keer dat vleermuizen licht tegen komen verliezen ze hun aanpassing aan het donker. Het omschakelen naar licht gaat in een fractie van een seconde, aanpassen aan het donker duurt veel langer. Dat stoort onder andere de oriëntatie en de effectiviteit van het jagen bij de vleermuis.

In overleg met het agentschap Natuur en Bos is er gekozen om de lichthinder voor vleermuizen in deze bosrijke omgeving aanzienlijk te beperken door het gebruik van amberkleurige UV-vrije led armaturen met lagere lichtmasten van maximaal 5 meter hoog en een meer afgebakende lichtinval.

Het licht wordt dan vooral gericht naar het fietspad, waardoor er minimaal licht verstrooid wordt naar het achterliggend natuurgebied.

‘s Nachts worden de lichten ook gedoofd tussen maximaal 23u ‘s avonds en 7u ‘s morgens, zodat de beschermde vleermuizen niet gestoord worden.