Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaatsen van geluidsschermen van start: verkeershinder op E40 vanaf 30 september

Plaatsen van geluidsschermen van start: verkeershinder op E40 vanaf 30 september

Op vrijdag 1 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met het plaatsen van nieuwe geluidsschermen t.h.v. het nieuwe op- en afrittencomplex van de E40 in Aalter. In de nacht van 30 september op 1 oktober wordt de signalisatie klaargezet en zal het verkeer op de E40 richting Oostende tijdelijk soms maar over één rijstrook kunnen rijden. Tijdens de rest van de werken rijdt het verkeer over 2 rijstroken in de richting waarin gewerkt wordt. Dit zal zorgen voor de nodige verkeershinder. Deze werken duren tot eind maart 2022. Het plaatsen van meer dan 5 km geluidsschermen moet de leefkwaliteit in de omgeving verbeteren.

5.5 KM schermen tot 6,5M hoog
In totaal komt er 5500 meter aan schermen: richting Oostende komen de schermen langs de E40 vanaf de brug aan de Lotenhullestraat tot aan de brug in de Lindestraat, op de fly-over van de afrit en op een eerste deel op de N44 (Knokkebaan). Richting Brussel zullen schermen geplaatst worden vanaf de brug boven de Lostraat (N499) tot aan kilometerpaal 62.7.  De hoogte van de schermen varieert tussen 3,5 en 6,50 meter. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Met de schermen willen we vooral iets doen aan de geluidshinder en de leefbaarheid verhogen in de wijken en huizen dichtbij de E40 en het complex. Met name in de woonwijken Loveld en Beukenpark en eveneens de woningen in de Sportlaan, Papenwal en in de omgeving van Lindestraat moet de geluidswand de hinder voelbaar milderen. Voor de meest nabijgelegen woningen zal dit ongeveer 8 decibel dB(A) verschil maken.”  

6 maanden hinder op  E40

Het plaatsen van de schermen gebeurt vanaf oktober 2021 en duurt tot einde maart 2022. Dit zijn de zes kalendermaanden waarbij er beduidend minder kustverkeer wordt verwacht. De werken worden uitgevoerd in drie grote fasen. Vanaf 1 oktober tot eind december werkt de aannemer op de rijrichting Oostende. Begin januari 2022 wisselt hij van kant en werkt hij op de rijrichting Brussel. De laatste fase wordt er gewerkt ter hoogte van het op- en afrittencomplex en ook langs de Knokkebaan (N44). Deze fase begint in februari en duurt tot maart 2022.

Verkeerssituatie tot eind december 2021
Verkeerssituatie 30 september van 21u tot vrijdag 1 oktober om 6u
De aannemer zet alle signalisatie klaar. Hiervoor neemt hij eerst de pechstrook en de rechterrijstrook in. Het verkeer richting de kust beschikt over twee rijstroken, van 22u tot 6u beschikt het slechts over één rijstrook. Het verkeer richting Brussel ondervindt geen hinder

Verkeerssituatie van 1 oktober vanaf 6u tot eind december 2021
Het verkeer op de E40 richting kust beschikt over twee rijstroken. Het op- en afrittencomplex Aalter blijft open. Eind oktober zal de oprit van de Knokkebaan (N44) naar de E40 richting Oostende, enkele dagen dicht gaan. Dit wordt tijdig gecommuniceerd. 

Uitgebreide veiligheidsmaatregelen
Het Agentschap neemt de nodige voorzorgsmaatregelen om de werken zo veilig mogelijk te laten verlopen voor zowel weggebruikers als wegenwerkers. Er zal op lange afstand voor de werf aan geleidelijke snelheidsafbouw gedaan worden tot een snelheidsregime van 50km/u ter hoogte van de werf. Om dit te handhaven wordt een tijdelijke trajectcontrole ingesteld. Om weggebruikers attent te maken op de werken en mogelijke files wordt uitgebreide filestaartbeveiliging voorzien met extra tekstkarren en tijdelijke portieken. 

Meer informatie over de aanpak van de werken en de werking van geluidsschermen op www.wegenenverkeer.be/Aalter

Voorziene inplanting van de geluidsschermen

Voorziene inplanting van de geluidsschermen