Overslaan en naar de inhoud gaan

Plaatsen van geluidsschermen langs E40: eerste fase klaar voor kerstverlof

Plaatsen van geluidsschermen langs E40: eerste fase klaar voor kerstverlof

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) rondt op vrijdag 24 december de eerste fase af van het plaatsen van nieuwe geluidsschermen ter hoogte van het nieuwe op- en afrittencomplex van de E40 in Aalter. Daarmee zitten de werken op schema. Het verkeer op de E40 richting kust beschikt vanaf dan terug over alle rijstroken. Op maandag 10 januari start de tweede fase en plaats de aannemer de geluidschermen langs de E40 richting Brussel,  vanaf dan rijdt het verkeer op de E40 richting Brussel over twee rijstroken in plaats van drie. Deze werken duren tot  uiterlijk midden april 2022. 

Plaatsen nieuwe geluidsschermen richting Oostende klaar op 24 december

Het plaatsen van de nieuwe geluidsschermen richting Oostende langs de E40 is bijna klaar. De werken aan deze kant van de snelweg lopen nog tot en met 24 december. Na de kerstvakantie wisselt de aannemer van kant en plaats hij ook nieuwe geluidsschermen langs de E40 richting Brussel vanaf de brug boven de Lostraat (N499) tot aan kilometerpaal 62.7. In totaal komt er 5500 meter aan schermen. Midden april 2022 zullen de werken klaar zijn. 

Situatie langs de E40

Verkeerssituatie tot 24 december 2021
Het verkeer op de E40 richting kust beschikt over twee rijstroken. Het op- en afrittencomplex Aalter blijft open. 

Situatie tijdens de kerstvakantie: van 24 december tot en met 9 januari 2022
In de nacht van 23 op 24 december wordt alle signalisatie verwijderd. Die nacht moet alle verkeer richting kust over 1 rijstrook. Tijdens de kerstvakantie is er geen hinder voor het verkeer.

Verkeerssituatie vanaf zondag 9 januari vanaf 22u
In de nacht van 9 op 10 januari wordt de signalisatie geplaatst voor de werken richting Brussel. Het verkeer op de E40 richting Brussel beschikt vanaf maandagochtend nog slechts over twee rijstroken. Het op- en afrittencomplex Aalter blijft open. Deze verkeerssituatie duurt tot midden april 2022.

Situatie langs de Knokkebaan (N44)
Vanaf 10 januari wordt het fietspad langs de N44 afgesloten en moeten alle fietsers plaatselijk omrijden. Dit is nodig om de voorbereidende werken te kunnen uitvoeren voor het plaatsen van de geluidsschermen langs de Knokkebaan (N44). Deze omleiding blijft van kracht tot eind maart 2022.
In februari start de aannemer met het plaatsen van de geluidsschermen ter hoogte van de fly-over en zullen de Lostraat (N409) en de Steenweg op Deinze (N499) twee weekends worden afgesloten. Het gemotoriseerd verkeer zal hierbij ook een omleiding moeten volgen. De juiste data en de bijhorende omleidingen zullen tijdig worden gecommuniceerd.

Uitgebreide veiligheidsmaatregelen
Het Agentschap neemt de nodige voorzorgsmaatregelen om de werken zo veilig mogelijk te laten verlopen voor zowel weggebruikers als wegenwerkers. Er zal op lange afstand voor de werf aan geleidelijke snelheidsafbouw gedaan worden tot een snelheidsregime van 50km/u ter hoogte van de werf. Om dit te handhaven wordt een tijdelijke trajectcontrole ingesteld. Om weggebruikers attent te maken op de werken en mogelijke files wordt uitgebreide filestaartbeveiliging voorzien met extra tekstkarren en tijdelijke portieken. 

Meer informatie over de aanpak van de werken en de werking van geluidsschermen op www.wegenenverkeer.be/Aalter