Overslaan en naar de inhoud gaan

oprit A12 Plantentuin Meise afgesloten vanaf 6 december

oprit A12 Plantentuin Meise afgesloten vanaf 6 december

Vanaf 6 december zal de oprit van de A12 aan de Plantentuin van Meise afgesloten zijn voor het Verkeer. Wegen en Verkeer heeft enkele dagen geleden een bord geplaatst langs de oprit om de gebruikers te informeren. De automobilisten uit de omgeving die de A12 willen nemen, kunnen gebruik blijven maken van de oprit Meise (oprit nr. 3, lokaal bekend als het kruispunt “Manke Vos”) en oprit Strombeek-Bever, beide zowat twee kilometer verderop, of van de dichtstbijzijnde opritten van de Brusselse ring (de oprit Grimbergen of de oprit Romeinse Steenweg). De beslissing om de oprit af te sluiten werd genomen in nauwe samenspraak met het gemeentebestuur van Meise.

 

Proefopstelling 

De afsluiting van de oprit aan de Plantentuin is een proefopstelling. Tijdens de proefperiode zullen Wegen en Verkeer en het gemeentebestuur van Meise de impact op de verkeerssituatie opvolgen en nadien gezamenlijk evalueren. Als uit de tellingen en de vaststellingen op het terrein blijkt dat door de afsluiting de circulatie van het verkeer in de omgeving van de Plantentuin en van Wolvertem-centrum niet significant verslechtert, zal het agentschap de oprit definitief afsluiten - ook in samenspraak met de gemeente Meise. 

Veiliger 

De oprit wordt afgesloten met het oog op de verkeersveiligheid. In de huidige situatie doen er zich door de aanwezigheid van de oprit conflicten voor tussen automobilisten en fietsers, en tussen automobilisten onderling (bijv. tussen bestuurders die vanuit Brussel komen en tegenliggers die vanuit Meise komen en de A12 richting Brussel willen nemen). Door de oprit af te sluiten vermijden we al die potentiële conflicten. 

Betere regeling verkeerslichten Manke Vos 

In juni werkte Wegen en Verkeer aan de verkeerslichten aan de oprit van “Manke Vos” (oprit nr. 3 van de A12). Er werden meer detectielussen geïnstalleerd, zodat de regeling meer rekening kan houden met de actuele verkeerssituatie. Daardoor verloopt het verkeer aan Manke Vos nu globaal iets vlotter. Het agentschap was vooraf met de gemeente overeengekomen dat het de oprit van de Plantentuin pas zou afsluiten, nadat deze  verbeteringen doorgevoerd waren. Verwacht wordt immers dat het merendeel van de automobilisten die nu nog de oprit van de Plantentuin gebruiken, voortaan naar Manke Vos zullen rijden. Met deze bijkomende verkeersstroom werd rekening gehouden bij de opmaak van de lichtenregeling. Hoe dan ook zal de verkeerssituatie na verloop van tijd geëvalueerd worden. Als dat nodig blijkt, kunnen er bijkomende wijzigingen doorgevoerd worden aan de verkeerslichten van Manke Vos.