Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw opletten voor gladheid vannacht, morgenvroeg en wellicht ook morgenavond tijdens avondspits

Opnieuw opletten voor gladheid vannacht, morgenvroeg en wellicht ook morgenavond tijdens avondspits

Vanavond en vannacht dalen de wegdektemperaturen over heel Vlaanderen onder het vriespunt. Het KMI voorspelt opnieuw lokaal winterse neerslag die kan variëren van regen tot sneeuw en smeltende sneeuw. Neerslag kan het zout doen wegspoelen wat de wegen en fietspaden opnieuw glad kan maken. 

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vraagt weggebruikers om bijzonder voorzichtig te zijn wanneer ze de weg op gaan. Afstand houden en rustig rijden is de boodschap. AWV vraagt ook aan burgers om lokale weerfenomenen via de KMI-app te melden. Die informatie stroomt meteen door naar het gladheidsmeetsysteem (GMS) van de winterdienst.

Naast een mogelijk moeilijke ochtendspits, volgt ook een mogelijk gladde avondspits met een neerslagzone die van noord naar zuid over ons land trekt. Na die zone zit koude lucht wat de wegdektemperaturen kan doen dalen onder vriespunt met gladheid als gevolg. Weggebruikers zijn bij nat wegdek - in tegenstelling tot sneeuw - minder geneigd om hun snelheid te matigen.

Voor de tweede dag op rij wordt ook het winteractieprotocol (WAP) geactiveerd. Het WAP is een intensieve samenwerking en snelle communicatielijn tussen AWV, de Federale Wegpolitie, het KMI, De Lijn, het Vlaams Verkeerscentrum, de provinciebesturen, de Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Fietsersbond, VAB, Touring, Transport en Logistiek Vlaanderen, Febetra en UPTR. 

De strooidiensten van AWV volgen vannacht en morgen de toestand van de weg op en rijden uit waar nodig.