Overslaan en naar de inhoud gaan

Oplossing voor geluidsschermen langs E313 in Borgerhout

Oplossing voor geluidsschermen langs E313 in Borgerhout

Er is een oplossing in de maak voor de geluidsschermen aan de Tuinwijk in Borgerhout. De aannemer die de schermen plaatste zal over heel de wand gerichte ingrepen uitvoeren om de problemen van geluidslekkage en loszittende panelen te verhelpen. Deze oplossing werd de voorbije weken reeds getest op verschillende panelen en geverifieerd met geluidsmetingen aan de schermen. Daaruit blijkt dat de schermen met aanpassingen voldoen aan de normen. Deze ingrepen zullen nu op de volledige geluidswand toegepast worden. Die werkzaamheden starten al vanaf maandag 5 oktober en zullen twee weken duren. Dit gebeurt zonder hinder voor het verkeer. Na deze ingrepen moet de geluidswand functioneren zoals voorzien.

Nieuwe geluidsschermen E313
Afgelopen zomer vernieuwden het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Antwerpen de geluidsschermen langs de E313 in Borgerhout ter hoogte van de Tuinwijk. De oude geluidsschermen maakten plaats voor een nieuwe geluidsmuur uit aluminium panelen van 6 meter hoog. Over de nieuwe schermen kwamen er echter al snel heel wat klachten en vragen. Ook het Agentschap Wegen en Verkeer stelde vast dat er zich problemen voordeden met de nieuwe schermen waardoor ze niet het beoogde effect bereikten. Zo was er een probleem met de bevestiging van de panelen in de profielen en waren sommige aansluitingen tussen panelen en profielen niet volgens de regels van de kunst geplaatst.

Oplossingen: gerichte ingrepen leveren resultaat
AWV en de aannemer hebben de vastgestelde problemen grondig geanalyseerd en vervolgens enkele gerichte ingrepen uitgewerkt om de schermen aan de vereiste normen te laten voldoen. Het gaat om 2 verschillende oplossingen:

  • Plaatsing van een extra U-profiel met voegdichting (ISO-BLOCO) speciaal voor geluidsdichting.
  • Plaatsing van spieën voor het fixeren van de panelen en een L-profiel met voegdichting (ISO-BLOCO).

Deze ingrepen werden op verschillende schermen toegepast. Daarna werd het effect van die ingrepen gemeten. Enerzijds is de absorptie aan de voorzijde van de wand gemeten. Anderzijds werd de isolatiewaarde gemeten in het midden van het element, en op de verschillende aansluitingen aan het profiel. Dit zijn gestandaardiseerde metingen waarvoor normen zijn vastgelegd in het standaardbestek voor wegenbouw (SB250).
 
Deze metingen zijn gebeurd in het weekend van 12 september en de resultaten zijn intussen bekend. Hieruit blijkt dat de schermen na de aanpassingen duidelijk presteren boven de vereiste norm en dus voldoende geluid tegen houden, daar waar deze zonder aanpassingen dat niet deden. Op basis van deze resultaten zullen alle schermen voorzien worden van bijkomende L- profielen met voegdichting (oplossing 2). Deze werken starten op 5 oktober en zullen ongeveer twee weken in beslag nemen. Na deze aanpassingen zou de geluidswand moeten functioneren zoals voorzien.
 
Geluidsmetingen aan de woningen
Zoals steeds gebeurt na het plaatsen van nieuwe geluidsschermen, zal het Agentschap Wegen en Verkeer in de loop van de komende maanden ook nog geluidsmetingen uitvoeren aan de gevels van enkele woningen in de wijk. Deze metingen zullen objectief aantonen wat het effect is van de nieuwe schermen voor de bewoners van de wijk. Het agentschap zal deze metingen afwachten om te bepalen of de beoogde geluidsreducties effectief bereikt zijn. De metingen zullen op 10 verschillende plaatsen in de wijk gebeuren (dezelfde als bij de voormeting). Gezien ze sterk afhankelijk zijn van weersomstandigheden (zoals windrichting) kan nog geen exacte datum van de metingen vastgelegd worden.