Overslaan en naar de inhoud gaan

Openbaar onderzoek over omgevingsvergunning herinrichting N8 Ieperse Steenweg in Veurne

Openbaar onderzoek over omgevingsvergunning herinrichting N8 Ieperse Steenweg in Veurne

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant de herinrichting van de Ieperse Steenweg (N8) in Veurne. Van de E40 tot net voorbij de gemeentegrens met Alveringem wordt de gewestweg volledig heringericht. Voor het project uitgevoerd kan worden, moet eerst een omgevingsvergunning toegekend worden. In het kader van die aanvraag organiseren de betrokken gemeenten Veurne en Alveringem een openbaar onderzoek. Zo kan iedereen tot 26 februari 2021 zijn of haar opmerkingen of bezwaren over het project meedelen. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De N8 tussen Veurne en Ieper is een verouderde gewestweg waarvan de knelpunten gekend zijn. We willen de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid absoluut verhogen op deze cruciale gewestweg. Daarom is er dan ook beslist om de uitvoering van het eerste project aan te besteden in 2021, een jaar vroeger dan oorspronkelijk voorzien. In het investeringsprogramma trekken we hiervoor 17 miljoen euro uit ”.



Peter Roose, burgemeester Veurne “Een grondige renovatie van de N8 op het grondgebied van Veurne en Alveringem is een absolute noodzaak om de verkeersveiligheid op deze cruciale verbinding in de Westhoek te garanderen.



Gewestweg wordt veiliger én praktischer ingericht

Eind 2020 legde Wegen en Verkeer de laatste hand aan het ontwerp van de Ieperse Steenweg. Het stuk tussen de E40 en de gemeentegrens met Alveringem gaat er in de toekomst helemaal anders uitzien. Langs de hoofdweg worden ventwegen aangelegd. Deze parallelle wegen zijn bedoeld voor fietsers en lokaal verkeer. Zo moet landbouwverkeer uit de zijwegen niet meer direct de gewestweg oprijden, maar via kruispunten met verkeerslichten. Dat komt de doorstroming op de gewestweg ten goede. Fietsers rijden bovendien niet meer naast het autoverkeer zoals nu het geval is, maar worden afgescheiden door een groene zone met een gracht of extra groen.



Openbaar onderzoek loopt tot 26 februari 

Wegen en Verkeer vroeg eind vorig jaar ook een omgevingsvergunning aan voor het project. Aan die vergunning is een openbaar onderzoek gekoppeld. Tot 26 februari kan u op de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten Veurne en Alveringem het volledig dossier inkijken en eventuele opmerkingen doorgeven. U kan het dossier ook vinden op de website van Omgevingsloket Vlaanderen (www.omgevingsloket.be).



Start werken afhankelijk van doorlooptijd procedures

Wanneer de werken op de Ieperse Steenweg van start gaan, is nog niet bekend. Die timing is afhankelijk van het bekomen van de omgevingsvergunning en de keuze van een aannemer om de werken uit te voeren. Wat wel zeker is, is de manier waarop de werken worden uitgevoerd. Zo worden eerst naast de bestaande weg de ventwegen aangelegd. Wanneer er op de hoofdweg gewerkt wordt, kan het doorgaand verkeer over deze ventwegen rijden. Op die manier moet de gewestweg nooit afgesloten worden. Doorgaand verkeer op de Ieperse Steenweg blijft dus altijd mogelijk, zowel richting Ieper als richting Veurne. 



Alle info over het project vindt u op www.wegenenverkeer.be/N8-Westhoek. U vindt er ook een overzicht van de andere geplande projecten op de N8.