Overslaan en naar de inhoud gaan

Openbaar onderzoek in kader van omgevingsvergunnings- aanvraag voor herinrichting Gentpoort en Generaal Lemanlaan in Brugge

Openbaar onderzoek in kader van omgevingsvergunnings- aanvraag voor herinrichting Gentpoort en Generaal Lemanlaan in Brugge

De omgevingsvergunningsaanvraag voor de herinrichting van de Gentpoort en Generaal Lemanlaan in Brugge is opgestart. In het kader daarvan loopt een openbaar onderzoek van 19 september tot 18 oktober 2024. Nog dit najaar zullen er al voorbereidende nutswerken starten die zullen duren tot het voorjaar van 2025. Voor de start van de eigenlijke werken is momenteel nog geen datum gekend. Die is afhankelijk van het verloop van de procedures.

Openbaar onderzoek van 19 september tot 18 oktober 2024

Van 19 september tot 18 oktober 2024 loopt het openbaar onderzoek. De documenten kunnen bij Stad Brugge digitaal ingekeken worden in het Huis van de Bruggeling (Frank van Ackerpromenade 2 of Oostmeers 17, 8000 Brugge): 

De documenten kunnen ook digitaal geraadpleegd worden via omgevingsloket.be.

Nood aan meer veiligheid

Het kruispunt van de Generaal Lemanlaan (N337) met de Brugse ring (R30), het kruispunt van de ‘kleine’ Generaal Lemanlaan met Brugse ring (R30) en de kruispunten van de Generaal Lemanlaan met de Nijverheidsstraat en Daverlostraat worden aangepakt. In het verleden gebeurden er namelijk ernstige ongevallen op deze kruispunten. De ongevallen gebeurden voornamelijk tussen rechtsafslaand gemotoriseerd verkeer en overstekende (brom)fietsers. Een herinrichting is dus nodig. Het Agentschap Wegen en Verkeer, Stad Brugge, Farys en de Vlaamse Waterweg slaan de handen in elkaar om deze kruispunten aan te passen en zo de veiligheid te verbeteren.

Op woensdag 8 november 2023 organiseerde Wegen en Verkeer in samenwerking met de partners een infomarkt met een overzicht van alle geplande ingrepen. Alle info is terug te vinden op de webpagina.

Volgende stappen

Pas na het verkrijgen van de omgevingsvergunning kan de volgende belangrijke stap gezet worden, nl. de aanstelling van een aannemer voor de eigenlijke werken. Die zullen in verschillende fases uitgevoerd worden om de hinder zoveel mogelijk te beperken en de belangrijkste verkeersbewegingen maximaal te vrijwaren. Een startdatum voor deze werken is momenteel nog niet gekend. Die hangt af van het verloop van de verschillende procedures. 

Vanaf het najaar van 2024 zullen er wel al voorbereidende werken opstarten om de nutsleidingen te vernieuwen in de zones waar er rioleringswerken gepland zijn (‘kleine’ Generaal Lemanlaan, Generaal Lemanlaan, Nijverheidsstraat, Blekerijstraat). Die werken zullen tot in het voorjaar van 2025 duren. Meer informatie volgt. 

Van zodra de exacte timing, fasering en ‘minder hinder’-maatregelen van de eigenlijke werken gekend zijn, volgt meer informatie via o.a. een nieuw infomoment.

Meer weten?

Alle informatie leest u op wegenenverkeer.be/gentpoort.

Er staan de komende jaren naast de herinrichting van de Gentpoort nog andere projecten op stapel op en rond de ring van Brugge: de herinrichting van de stationsomgeving, de bouw van de Steenbruggebrug,... De verschillende opdrachtgevers (AWV, De Vlaamse Waterweg, Stad Brugge,...) stemmen in samenspraak met de politiediensten hun verschillende werken en de ermee gepaard gaande wegomleidingen goed op elkaar af zodat de bereikbaarheid niet in het gedrang komt.