Overslaan en naar de inhoud gaan

Open Wervendag trompetaansluiting A19/R8 Kortrijk

Open Wervendag trompetaansluiting A19/R8 Kortrijk

Op zondag 7 mei zet Open Wervendag over heel Vlaanderen tal van werven open voor het grote publiek. In West-Vlaanderen springt vooral de trompetaansluiting A19/R8 in Kortrijk in het oog. Van 10u tot 17u krijgen geïnteresseerden de kans om via een uitgestippeld parcours van ongeveer anderhalve kilometer heel wat te weten te komen over dit grote AWV-project. Naast een hapje en een drankje is er ook plaats voor animatie voor de allerkleinsten.

“Dit is de ideale gelegenheid voor wie eens in detail wil zien hoe een van de grootste projecten uit onze provincie wordt aangepakt”, zegt Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe. “Ik was zelf aanwezig bij de eerste spadesteek en de werken zijn impressionant. Meer dan 200.000 kubieke meter grond wordt afgegraven om van een van de gevaarlijkste kruispunten een veilige trompetaansluiting te maken. Een project van 20 miljoen euro dat na 25 jaar praten eindelijk onder handen wordt genomen.”

Ook Jan Seynhaeve, burgemeester van Wevelgem, is verheugd. “Voor de mobiliteit in de regio Zuid-West-Vlaanderen is dit een van de belangrijkste werven van de jongste decennia. De aansluiting A19-R8 was niet enkel gevaarlijk maar zorgde ook voor bijkomende druk op de wegen in onze kernen. De nieuwe realisatie zal de doorstroom vlotter en veiliger maken, en ook de leefbaarheid van onze deelgemeentes verhogen. We zijn verheugd dat de werken goed opschieten. Open Wervendag geeft niet enkel een inkijk in deze grootse realisatie, maar verhoogt ook het draagvlak bij onze inwoners’, aldus nog Seynhaeve.

Update werken

Even een kleine stand van zaken: Het op- en afrittencomplex van de A19 met de R8 wordt in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer de komende jaren volledig heringericht. Momenteel is het grondverzet nog volop lopende en zijn ook de werken aan de nieuwe brug over de R8 in volle gang. Intussen is de aannemer gestart met het plaatsen van het betonnen brugdek boven de buitenring. Het einde van het volledige complex wordt verwacht tegen eind 2024.

Fasewissel vanaf 28 april

Op 28 april volgt de volgende fasewissel voor dit project. Daarbij verplaatst de werfzone zich opnieuw naar de binnenring, waardoor het lokale verkeer op de buitenring van de R8 zal moeten rijden. Deze werfsituatie blijft duren tot het najaar. Door deze werfsituatie zal de afrit Gullegem/Waterven (komende van Bissegem) afgesloten worden, er wordt een omleiding via de R8 voorzien.

Wandel op 7 mei over de nieuwe brug over R8

Tijdens hun bezoek aan Open Wervendag komen bezoekers heel wat te weten over de innovatieve aanpak en de uitdagingen die zo’n groot infrastructuurwerk met zich meebrengt. Ze zullen daarbij uitleg krijgen van het team van aannemer Stadsbader NV dat er dagelijks aan het werk is. Via een trappentoren zullen bezoekers over de in aanbouw zijnde brug over de R8 kunnen wandelen om een beter zicht te krijgen over het totaalplaatje. Bezoekers zonder hoogtevrees kunnen plaatsnemen in de Flyseat om de werkzaamheden van op 50 m hoogte te bezichtigen.
Een groot deel van de wandelroute is onverhard en vaak wat oneffen. AWV raadt geïnteresseerden dan ook aan stevig schoeisel te voorzien. Daarnaast is er ook heel wat kinderanimatie voorzien, waardoor een bezoekje aan de werfzone zowel voor jong als oud heel wat in petto heeft.

Bekijk hier de teaser film. 

Voor alle praktische info, bezoek de website van Open Wervendag of de Facebookpagina.