Overslaan en naar de inhoud gaan

Op- en afrittencomplex Aalter is af - nieuwe afrit gaat op 6 mei open

Het nieuwe op- en afrittencomplex in Aalter is zo goed als af! Op 6 mei gaat de gloednieuwe afrit van de E40 richting kust open. Deze fly-over verbindt de E40 met de Knokkeweg en vormt het sluitstuk van de werken. Het resultaat is een vlot werkend knooppunt dat komaf maakt met de gevaarlijke files op de afritten, veilige fietsinfrastructuur met twee fietstunnels, een grote carpoolparking en twee bufferbekkens.  Tot 6 mei voert de aannemer de laatste asfalteringwerken en afwerkingen uit op de afrit. Daarna werkt hij gedurende twee weken de fietspaden in de Lostraat af. Het agentschap wil alle weggebruikers en de omwonenden bedanken voor hun geduld tijdens de werken!

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters: "Deze investering van 25 miljoen euro werpt zijn vruchten af. Een nieuw complex om die gevaarlijke files weg te werken was hier broodnodig. Ook mooie resultaten voor de fietsers. Of je nu naar het werk of school fietst of recreatief, naar Aalter fietsen kan vanaf nu een pak veiliger.  Vanaf volgend jaar investeren we nog eens 11 miljoen in 5,5 km nieuwe geluidsschermen om de woningen langs de E40, de afrit en de Knokkeweg te beschermen."

Minister van  Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter de Crem: "De afwerking van het nieuwe op- en afrittencomplex vormt een historische mijlpaal voor Aalter. Op 6 mei komt er een einde aan de grootste infrastructuurwerken in de regio sinds de aanleg van de autosnelweg E40. Het resultaat is het perfecte toonbeeld van wil, innovatie en vakmanschap.  Het knooppunt dat tot enkele jaren geleden nog eenvoudigweg bekend stond als ‘het rondpunt’, vormt nu een belangrijke toegangspoort naar Aalter voor binnen- en buitenlands, maar ook voor regionaal verkeer. Zo is er tevens komaf gemaakt met files, en ook het fietsverkeer kan nu veiliger dan ooit tevoren verlopen. Als titelvoerend burgemeester van de gemeente wens ik alle betrokken partijen én de inwoners te bedanken voor de geleverde inspanningen tijdens de werken."

Een veilig en vlotter op- en afrittencomplex voor Aalter

De lange files op de afrit naar Aalter zijn voorgoed verleden tijd. Met de komst van drie rotondes en een fly-over van de E40 naar de N44  realiseert het Agentschap Wegen en Verkeer veiliger verkeer door het vlotter te laten rijden.  Evenveel aandacht ging naar veiligheid voor de fietsers. Met vrijliggende fietspaden en twee nieuwe fietstunnels is een veilige fietsverbinding naar Aalter gegarandeerd. 

Tijdens de heraanleg zijn ook 2 bruggen in de E40 vervangen, één over de Steenweg op Deinze en één over de Tieltsesteenweg. 

Grote carpoolparking en waterbuffering

Samen met het nieuwe knooppunt is een grote carpoolparking gerealiseerd. Die biedt plaats aan 200 auto's, waarvan 10 voor mensen met een beperking. Om dit nieuwe mobipunt compleet te maken is ook een grote fietsenstalling gebouwd. Ook aan een goede waterafvoer is gedacht. Daar zorgen de twee nieuwe bufferbekkens voor. 

Nieuwe geluidsschermen 

Volgend jaar gaat het Agentschap Wegen en Verkeer opnieuw aan de slag. Dan komen er op verschillende plaatsen geluidsschermen om de leefkwaliteit voor de omwonenden te verhogen. Op de E40 richting kust komen ze vanaf de brug aan Ganzeplas tot aan het op- en afritten complex en iets verder ter hoogte van de Sportlaan. Richting Gent komen er schermen ter hoogte van de wijk Beukenpark. Tenslotte komen er ook schermen langs de nieuwe afrit en langs de Knokkeweg.  

Laatste loodjes

Op 6 mei gaat de nieuwe afrit open en gaat de oude afrit dicht. Vanaf dan werkt de aannemer de fietspaden in de Lostraat af. Dat zal ongeveer twee weken duren. Tijdens deze werken blijft verkeer mogelijk in de Lostraat. 

Foto's van persmoment via deze link

Op het beeldmateriaal dat u samen met dit bericht bezorgd wordt, is copyright van toepassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt met aandrang om bij publicatie van dit beeldmateriaal op online en offline media '© AWV' te vermelden als bijschrift bij het beeldmateriaal.