Onderzoeksfase van start voor optimalisatie N8 tussen Vleteren en Ieper
Deze maand is de onderzoeksfase gestart voor het complex project ‘Optimalisatie van de verbinding Ieper–Veurne tussen Vleteren en de Noorderring (N38)’. Dat is een belangrijke volgende stap na de verkenningsfase waarvoor de Vlaamse Regering op 14 juli 2023 formeel de startbeslissing had goedgekeurd en waarmee een nieuwe fase inging in het proces om de N8 tussen Vleteren en Ieper te optimaliseren. De Vlaamse overheid stelde Sweco aan om de onderzoeksfase inhoudelijk, communicatief en participatief aan te pakken.
Annick De Ridder, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “De Westhoek verdient een kwaliteitsvolle mobiliteitsoplossing die klaar is voor de toekomst. Met deze aanpak maken we, samen met de betrokken partijen, werk van een geïntegreerde visie op de mobiliteit en infrastructuur over het traject tussen Vleteren en Ieper.”
Krijtlijnen vastgelegd in startbeslissing
De startbeslissing die genomen werd voor het complex project bepaalt de richting van het verdere studiewerk dat uitgevoerd zal worden in de onderzoeksfase. Die startbeslissing werd op 14 juli 2023 formeel goedgekeurd en luidt als volgt:
“Voor de zone tussen Vleteren en de Noorderring dient er een alternatief gezocht te worden om de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid van de doortochten door Woesten, Elverdinge en Brielen te verbeteren en te vrijwaren van de verkeersfunctie eigen aan de selectie van de N8 als regionale weg. Dit alternatief biedt continuïteit met het wegbeeld tussen Veurne en Vleteren en is niet noodzakelijk beperkt door de huidige ligging van de N8 of het bestaande gabarit van de weg. Bij de uitwerking van de mogelijke scenario’s wordt bijzondere aandacht gegeven aan de aansluiting met de N38 en de relatie met de N369.”
Met deze startbeslissing geeft de Vlaamse Regering aan dat er gezocht moet worden naar een alternatief dat drie belangrijke doelstellingen moet oplossen:
- De verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid in Woesten, Elverdinge en Brielen moet verbeterd worden.
- De functie van de N8 als belangrijke regionale verkeersverbinding moet behouden blijven.
- Er moet een kwalitatieve verbinding gemaakt worden die aansluit op het deel van de N8 dat al vernieuwd is, tussen Veurne en Vleteren, of waar er al plannen voor de herinrichting zijn.
De startbeslissing van de Vlaamse Regering schuift geen bepaalde oplossing naar voren, maar er worden richtlijnen en randvoorwaarden meegegeven, waaraan de onderzoeksopdracht moet voldoen. Het studieteam gaat hiermee aan de slag.
In een eerste stap worden de redelijke alternatieven omschreven. Een redelijk alternatief is een alternatief dat voldoet aan de drie belangrijke doelstellingen. Op het einde van de onderzoeksfase zal er een keuze gemaakt worden voor een bepaald voorkeursalternatief, dat deel uitmaakt van het voorkeursbesluit dat door de Vlaamse Regering moet goedgekeurd worden.
Complex project: geïntegreerde en stapsgewijze aanpak
Het project verloopt volgens de procedure voor complexe projecten, een methodiek die de Vlaamse overheid inzet voor grootschalige en ruimtelijk gevoelige ingrepen. Die procedure laat toe om mobiliteit, milieu, ruimtelijke ordening en andere aspecten samen en van bij de start van het project te bekijken, met inspraak van alle betrokken partijen.
Een complex project bestaat uit vier fasen:
- Verkenningsfase: deze fase werd afgerond met de startbeslissing van 14 juli 2023.
- Onderzoeksfase: deze fase startte in april 2025. De mogelijke alternatieven worden op een geïntegreerde manier onderzocht en zorgvuldig afgewogen. De best mogelijke oplossing wordt voorgesteld in het voorkeursbesluit.
- Uitwerkingsfase: het voorkeursbesluit wordt uitgewerkt tot een uitvoerbaar project. Ook de uitvoeringswijze wordt bepaald. Deze fase leidt tot een projectbesluit.
- Uitvoeringsfase: de meest geschikte aannemer wordt gezocht en de werken worden uitgevoerd.
Samen bouwen aan een gedragen oplossing
In de verkenningsfase werd er al intensief samengewerkt met lokale besturen, bewoners en andere betrokken partijen. Hun inbreng vormde de basis voor de startbeslissing. De Vlaamse overheid zet die goede samenwerking nu ook verder in de onderzoeksfase, in het bijzonder met de betrokkenen bij het traject Vleteren-Ieper. Op die manier wordt er samengewerkt aan een gedragen, onderbouwde en toekomstgerichte oplossing voor deze belangrijke regionale verkeersverbinding in de Westhoek.
Meer informatie over de startbeslissing en de procedure complexe projecten vindt u op:
omgeving.vlaanderen.be/nl/ieper-veurne
Informatie over de toekomstvisie op de volledige verbinding Ieper–Veurne:
wegenenverkeer.be/werken/herinrichting-verbinding-ieper-veurne-n8