Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodherstelling brugvoeg viaduct Merksem (R1) afgerond: 50 km/u tot definitieve herstelling

Noodherstelling brugvoeg viaduct Merksem (R1) afgerond: 50 km/u tot definitieve herstelling

Alle rijstroken in de richting van Nederland op het viaduct van Merksem, van de Antwerpse ring (R1), zijn opnieuw open voor doorgaand verkeer sinds 07u45 deze ochtend. Tijdens de avond van 22 september werd schade vastgesteld aan één van de brugvoegen in het wegdek. Door de zware belasting van het verkeer is een element van de voeg gebroken. Uit voorzorg werden twee rijstroken afgesloten. Vrijdagochtend 23 september, iets voor 06u00, startte een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met een noodherstelling. Die was op een tweetal uur afgerond. Later dit jaar wordt de brugvoeg grondig vernieuwd. Uit veiligheidsoverwegingen is beslist om de snelheid op de Antwerpse ring te verlagen naar 50 km/u tot die herstelling, over een afstand van ongeveer twee kilometer.

Afgelopen nacht was er beperkte doorgang voor het verkeer, op het viaduct van Merksem (R1) richting Nederland, ter hoogte van het sportpaleis. Het verkeer moest er over twee rijstroken passeren omwille van werken aan een brugvoeg op het viaduct. De zwakke brugvoeg situeert zich tussen de afritten van Deurne en Merksem. Het gaat om dezelfde voeg die vorige week tijdelijk werd hersteld. Door de zware belasting van het verkeer brak een element van de voeg onder die herstelling.

De herstellingswerken zorgden voor verkeershinder en file tijdens de ochtendspits. Weggebruikers konden omrijden naar het noorden via de R2 in de haven. De Liefkenshoektunnel (R2) werd daar tolvrij gemaakt, tot 08u30. Omstreeks 07u45 werden alle rijstroken opnieuw vrijgegeven voor doorgaand verkeer. De files lossen zich nu volop op. De actuele verkeersinformatie is beschikbaar op www.verkeerscentrum.be.

Grondige vernieuwing in voorbereiding

De brugvoeg die al meermaals voor problemen heeft gezorgd, telkens op een andere plaats, is oud en aan volledige vernieuwing toe. Die structurele herstelling is reeds in voorbereiding. De voeg werd besteld, en zal later dit jaar - ten vroegste in november - geplaatst worden. Tot dan geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u op het viaduct van Merksem, over een afstand van ongeveer twee kilometer. Zo is de kans op extra schade aan de voeg minder groot, en wordt de voeg minder belast. Extra tijdelijke ingrepen zullen de komende weken vermoedelijk ook nog volgen. De situatie wordt op de voet gevolgd en herstellingen worden uitgevoerd indien nodig.