Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe weg- en fietsbrug over de E313 in Wommelgem is ingehuldigd

Nieuwe weg- en fietsbrug over de E313 in Wommelgem is ingehuldigd

De nieuwe weg- en fietsbrug over de E313 in Wommelgem is klaar. Eind maart 2022 sloopte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de oude en versleten brug van de Wijnegemsteenweg. Na bijna twee jaar is de bouw van de nieuwe, drieledige brug volledig afgerond. Samen met enkele leerlingen van basisschool Het Oogappeltje werd de brug officieel ingehuldigd op woensdag 10 januari.

Onze infrastructuur moet efficiënt en optimaal beheerd en onderhouden worden. De erfenis uit het verleden is er een met een grote achterstand en kunstwerken die zich in slechte staat bevinden. Het is dan ook noodzakelijk om een grote en optimale inhaalbeweging te maken zoals we in Wommelgem hebben gedaan. Daarnaast start binnen de Vlaamse overheid het programma 'OverBruggen'. Binnen dat vervanging- en renovatieprogramma kennen veiligheid en betrouwbaarheid een absolute prioriteit”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Na bijna twee jaar werken, kan de brug weer volledig gebruikt worden. De nieuwe constructie bestaat uit drie delen: een centrale wegbrug voor het gemotoriseerd verkeer en twee fietsbruggen. De wegbrug is sinds 28 november 2022 open voor verkeer, als fietsstraat. Er zijn twee rijstroken voorzien, één in elke richting. Daarnaast liggen er aan beide zijden fietsbruggen met enkelrichtingsfietspaden van telkens twee meter breed. De oostelijke fietsbrug werd ook uitgerust met een apart voetpad van anderhalve meter breed.

Officieel openingsmoment

Enkele leerlingen en leerkrachten van basisschool Het Oogappeltje kwamen de fietsbrug infietsen op woensdag 10 januari, samen met enkele toeschouwers uit de buurt. 

Minister Peeters: “De brug van de Wijnegemsteenweg bevond zich in de slechtste categorie van bruggen. In Vlaanderen gaan we volop voor robuuste en veilige infrastructuur. Ik ben dan ook tevreden dat we hier een gloednieuwe brug bouwden, na een spectaculaire afbraak in maart 2022, die bovendien genoeg ruimte biedt aan de actieve weggebruikers, onder andere onze fietsers en voetgangers. Vanuit Vlaanderen investeerden we voor dit project 8,5 miljoen euro.”

Meer info

Alle info over het project, foto’s van de bouw van de brug en een video van de afbraak, is terug te vinden via www.wegenenverkeer.be/wommelgem.