Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe verkeerssituatie op Bilzersteenweg en Baversstraat

Nieuwe verkeerssituatie op Bilzersteenweg en Baversstraat

De werken op de Bilzersteenweg (N730) en de Baversstraat (N758) in Tongeren gaan de komende weken een nieuwe fase in. Vanaf vrijdagavond 19 augustus kan het verkeer op de Bilzersteenweg opnieuw in beide richtingen rijden. Vanaf maandag 22 augustus is de Molenweg 8 dagen afgesloten van de Baversstraat (N758). Aansluitend starten de riolerings- en wegenwerken op de Baversstraat. Die duren tot voorjaar 2023.

Verkeer Bilzersteenweg in beide richtingen 

Het Agentschap Wegen en Verkeer bouwt een fietstunnel onder de Bilzersteenweg, op de Fruitspoorroute F79. Maandag start de bouw ervan ter hoogte van de Groenstraat. Al het verkeer kan vanaf vrijdagavond opnieuw in beide richtingen rijden, omdat de tunnel naast de gewestweg wordt opgebouwd. In de loop van december wordt de fietstunnel ingeschoven. Dankzij de fietstunnel onder de Bilzersteenweg zal de Fruitspoorroute binnenkort een veilige verbinding maken richting het station in Tongeren. Ook de Bilzersteenweg zelf wordt over zo’n 200 meter aangepakt, met nieuwe fietspaden, een vernieuwd wegdek en toegankelijke bushaltes. Goed voor een investering van 1,7 miljoen euro.

Opruim van historisch stort langs Bilzersteenweg

Aan de oostzijde van de Bilzersteenweg werd een historisch stort met asbest aangetroffen. Omdat het om hechtgebonden, vast materiaal gaat, is er geen gevaar voor de omgeving. De zone is afgeschermd met hekken. Eind augustus ruimt een gespecialiseerde firma het stort op. 

Molenweg 8 dagen afgesloten

Ook op de Baversstraat gaan de werken een nieuwe fase in. Vanaf 22 augustus is de aansluiting van de Molenweg met de Baversstraat 8 dagen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer om riolering aan te leggen. Omleiding is voorzien richting Tongeren-centrum en de Bilzersteenweg. Daar kan alle verkeer opnieuw in beide richtingen. 

Eenrichtingsverkeer op Baversstraat

Aansluitend, vanaf woensdag 31 augustus, vernieuwt AWV de Baversstraat. Tussen de kruispunten met de Molenweg en de Hazelereik, over zo’n 700 meter, komen veilige fietspaden en een nieuwe rijweg. Fluvius legt gescheiden riolering aan, waarbij het regen- en afvalwater apart worden opgevangen en afgevoerd. Deze werken duren tot het voorjaar van 2023. 

Minder-hindermaatregelen: enkelrichting mogelijk, omleiding via Molenweg 

De werken worden in 2 fases uitgevoerd, per rijrichting. Zo blijft eenrichtingsverkeer mogelijk naar Bilzen. Richting Tongeren-centrum is een omleiding voorzien via de Molenweg (die is dan opnieuw open) en de Bilzersteenweg. Het AZ Vesalius blijft altijd toegankelijk. Voor de hulpdiensten is een tijdelijke rijweg voorzien. 

De werken aan de Bilzersteenweg en de Baversstraat zijn op elkaar afgestemd. Op beide gewestwegen geldt eenrichtingsverkeer waardoor Tongeren toch goed bereikbaar blijft.