Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe turborotonde aan Guldensporenlaan gaat open op 20 oktober: veiliger en vlotter voor alle weggebruikers

Nieuwe turborotonde aan Guldensporenlaan gaat open op 20 oktober: veiliger en vlotter voor alle weggebruikers

MERELBEKE

Op vrijdag 20 oktober wordt de turborotonde aan de Hundelgemsesteenweg (N444) en de Guldensporenlaan (R4) officieel geopend. De werken zijn dan volledig achter de rug. De heraanleg van de rotonde moet de veiligheid van fietsers verhogen, maar zorgt ook voor een vlottere doorstroming van het verkeer. Een win-win voor alle weggebruikers.

In het verleden was de rotonde op de kruising van de Hundelgemsesteenweg (N444) met de Guldensporenlaan (R4a) een druk en gevaarlijk punt. Wegen en Verkeer en de gemeente Merelbeke sloegen daarom de handen in elkaar om de weg opnieuw aan te leggen voor vlotter en veiliger verkeer.
De werken startten in april 2023 en werden zorgvuldig gefaseerd om de hinder voor bewoners en ondernemers in de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Naast de heraanleg van de rotonde werd immers ook de Hundelgemsesteenweg vernieuwd.
 
Veiliger voor fietsers en voetgangers
“De nieuwe inrichting van de rotonde moet de veiligheid van fietsers en voetgangers verhogen. Een afgescheiden fietspad zorgt ervoor dat fietsers beter afgeschermd en duidelijker zichtbaar zijn voor afdraaiende bestuurders”; aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
“Daarnaast is er ook een veilige voetgangersoversteek aangelegd aan de bushalte ‘Merelbeke Plataan’. Een middeneiland helpt voetgangers veilig de straat oversteken.”
 
Schepen van Mobiliteit Luc Van Huffel is tevreden met de ingrepen: “Tijdens de werken moesten fietsers een tijdlang omrijden. Voor die extra kilometers worden zij nu beloond. Fietsers krijgen op de nieuwe rotonde vrijliggende fietspaden. Zo zullen ze niet alleen beter beschermd, maar ook beter zichtbaar voor automobilisten.”
 
Vlottere doorstroming verkeer en openbaar vervoer
De oude rotonde ten zuiden van de Ringvaart kreeg een facelift en gaat vanaf 20 oktober door het leven als een turborotonde. “De nieuwe voorsorteerstroken zorgen voor een betere doorstroming met minder filevorming als gevolg”, vertelt minister Peeters.
 
Meer info is te vinden op wegenenverkeer.be/merelbeke.