Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe rotonde Zwarte Ring en vrijliggende fietspaden in Blanklaarstraat feestelijk geopend

Nieuwe rotonde Zwarte Ring en vrijliggende fietspaden in Blanklaarstraat feestelijk geopend

Het kruispunt van de Grote Baan (N29) met de Meldertsebaan en Blanklaarstraat (N725), ook wel gekend als de Zwarte Ring in Lummen, onderging sinds vorige zomer een metamorfose. Om de verkeersveiligheid te verhogen, beslisten het Agentschap Wegen en Verkeer, Fluvius, Aquafin en de gemeente Lummen om het lichtengeregelde kruispunt te vervangen door een rotonde met veilige fietspaden rondom. Ook in de Blanklaarstraat richting Vleugt zelf werden er nieuwe vrijliggende fietspaden aangelegd, samen met een vernieuwd rioleringsstelsel. Sinds begin dit jaar rijdt verkeer al over de nieuwe rotonde. Begin maart werd ook de Blanklaarstraat opengesteld. De vernieuwde omgeving werd feestelijk geopend door Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en burgemeester Luc Wouters. 

In augustus 2021 startte de aanleg van de rotonde en de vernieuwing van de omgeving Grote Baan (N29). Dankzij een tijdelijke werfweg bleef verkeer tussen Diest en Paal steeds mogelijk. De nieuwe rotonde werd uitgerust met vrijliggende fietspaden en oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. De vrijliggende fietspaden zorgen ervoor dat fietsers fysiek gescheiden zijn van het gemotoriseerd verkeer. Bovendien stoppen ook de bussen voortaan op de vrijliggende bushavens langs de weg, om de doorstroming te verbeteren. Tot slot werd het wegdek vernieuwd in de volledige projectzone.

Om de hinder zoveel mogelijk te bundelen, werd ook op de N725 Blanklaarstraat gewerkt. Daar kwamen, naast een vernieuwd rioleringsstelsel, ook veilige fietspaden langs de weg. 

De projecten rotonde Zwarte Ring (3,8 miljoen euro) en fietspaden Blanklaarstraat en rioleringen gemeentewegen (3,1 miljoen euro) zijn samen zo goed voor een investering van in totaal bijna 7 miljoen euro door de Vlaamse Overheid, Fluvius, Aquafin en de gemeente Lummen samen.

3 km nieuwe fietspaden langs de Grote Baan en Blanklaarstraat

De vernieuwing van de Grote Baan en de Blanklaarstraat zorgde in totaal voor zo’n 3 km nieuwe fietspaden in de omgeving. Naast de vernieuwde nutsvoorzieningen en de gescheiden riolering werd ook de openbare verlichting omgezet naar een duurzame en energievriendelijke LED-verlichting. 

Schakel in veilige fietsverbinding

Het kruispunt Zwarte Ring is voortaan een stuk veiliger voor alle weggebruikers. In het bijzonder voor fietsers die nu genieten van vrijliggende fietspaden en comfortabele oversteekplaatsen. De fietspaden sluiten bovendien aan op de vernieuwde fietspaden van de Meldertsebaan en de Blanklaarstraat. De rotonde is in dat opzicht opnieuw een belangrijke schakel in een veilige fietsverbinding op de N725. De ontbrekende stukken van de Meldertsebaan richting Lummen-centrum worden de komende jaren nog concreet aangepakt.

Laatste werken op gemeentewegen afgerond

Gelijktijdig met de aanleg van de rotonde, vernieuwden de gemeente Lummen en rioolbeheerder Fluvius ook de omliggende gemeentewegen Violetstraat, Borgersstraat, Heuvelweg en Baanhuisstraat. Er werd een gescheiden riolering aangelegd waardoor regen- en afvalwater apart wordt afgevoerd. Het regenwater infiltreert ter plaatse of wordt afgevoerd naar een waterloop. Het afvalwater gaat rechtstreeks naar het waterzuiveringsstation. In de Baanhuisstraat werd een bufferbekken aangelegd dat bij hevige regenval het overtollig hemelwater opvangt en dus het rioleringsstelsel ontlast. Er wordt alvast uitgekeken naar het volgende project in de omgeving, waarbij het ontbrekende stuk Meldertsebaan tussen de nieuwe rotonde en de Geeneindestraat wordt vernieuwd met veilige fietspaden.