Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fly-over aan kruispunt R6 met Antwerpsesteenweg donderdag open voor verkeer

Nieuwe fly-over aan kruispunt R6 met Antwerpsesteenweg donderdag open voor verkeer

Minder dan twee jaar nadat de eerste fly-over aan het kruispunt van de R6 met de Liersesteenweg werd voltooid, is ook de realisatie van de tweede fly-over iets verderop aan het kruispunt met de Antwerpsesteenweg een feit. Ondanks de uitzonderlijke omstandigheden kon de aannemer de voorbije weken grotendeels blijven doorwerken. Met resultaat: eind deze week is de nieuwe brug klaar voor gebruik. Donderdag 30 april wordt de brug een laatste keer getest. Als die test goed verloopt, wordt de brug donderdagavond opengesteld voor verkeer. Na de openstelling wordt er nog tot begin juni gewerkt aan de aansluiting van de op- en afritten.
 

Fly-over donderdag open na laatste test
Na de opening van de fietstunnel begin dit jaar, komt de laatste grote mijlpaal van de werken aan het kruispunt R6 – Antwerpsesteenweg (N1) in zicht. Deze week plaatst de aannemer nog de vangrails op de fly-over. Donderdag wordt de brug onderworpen aan een finale sterktetest voordat verkeer erover mag. Tijdens deze ‘belastingsproef’ wordt de draagkracht van de brug een laatste keer getest door er meerdere zware vrachtwagens op te plaatsen. Wanneer de brug deze proef doorstaat, stellen we ze aansluitend meteen open voor verkeer. Vanaf donderdagavond 30 april rijdt verkeer op de R6 in beide richtingen over de nieuwe fly-over.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Dit project is een voorbeeld van hoe we in een periode van Corona-noodmaatregelen ook met de nodige veiligheidsmaatregelen werken toch kunnen laten vooruitgaan. Eind deze week is de fly-over klaar voor gebruik en kunnen bestuurders terug vlot over de R6 rijden, wat welkom zal zijn als het verkeer in de komende weken terug drukker wordt. Begin juni is het volledige kruispunt klaar en hebben we een historisch zwart punt in het Mechelse eindelijk weggewerkt."

Het stadsbestuur van Mechelen is tevreden dat na het kruispunt van de R6 met de Liersesteenweg nu ook het zwart kruispunt met de Antwerpsesteenweg werd aangepakt. “Sinds begin dit jaar kunnen fietsers en voetgangers al veilig en comfortabel de weg oversteken via de nieuwe fietstunnel. Vanaf donderdag kan ook het doorgaand verkeer hier vlot passeren. AWV heeft schitterend werk geleverd en daar zullen alle Mechelaars de vruchten van plukken”, aldus Patrick Princen, schepen van openbare werken.

Ook in Sint-Katelijne-Waver reageert men blij op de opening van de tweede fly-over. "Dit is een goede zaak voor de verkeersveiligheid en mobiliteit", vertelt schepen van mobiliteit Eric Janssens. "Vanuit onze gemeente hebben we vele jaren aangedrongen om dit kruispunt, waar verschillende zware ongelukken gebeurd zijn, aan te pakken. We zijn dan ook verheugd dat het Agentschap Wegen en Verkeer deze realisatie tot een goed einde gebracht heeft."
 
Werken tegen begin juni volledig afgerond
De ingebruikname van de fly-over betekent inderdaad niet dat de werken na donderdag volledig klaar zijn. De komende weken zal de aannemer nog afwerkingen uitvoeren aan de nieuwe weginfrastructuur van de Antwerpsesteenweg en worden de op- en afritten van en naar de R6 aangesloten. Van 30 april tot 15 mei wordt de op- en afrit langs de zuidzijde (kant Mechelen-centrum) aangesloten. Als laatste volgt van 15 mei tot begin juni de aansluiting van de op- en afrit langs de noordzijde (kant Walem). Aan de zijde waar gewerkt wordt, is verkeer van en naar de Antwerpsesteenweg niet mogelijk. Omleidingen zorgen ervoor dat verkeer wel op haar bestemming raakt. Meer informatie daarover kan u vinden op www.wegenenverkeer.be/mechelen.
 
Brugweetjes
Net als zijn broertje  aan de Liersesteenweg is het viaduct aan de Antwerpsesteenweg geen doorsneebrug. Vanuit de zorg om de brug landschappelijk zo goed mogelijk in te passen is niet gekozen voor een klassieke brug met pijlers en ligbalken, maar voor een integraalbrug. Deze brug laat een slankere constructie toe waardoor de dikte van het brugdek herleid wordt van 3 meter tot minimum 1 meter. Dat zorgt ervoor dat de bruggen ook aangenaam zijn om naar te kijken en zoveel mogelijk opgaan in de omgeving. Een bijkomend voordeel is bovendien dat deze brug door het ontbreken van brugvoegen ook zeer stevig en onderhoudsvriendelijk is.
 
Enkele cijfers:
 
Bouw van de brug:

  • 50 funderingspalen in gewapend beton
  • 420 ton wapeningsstaal
  • 2.600 kubieke meter beton

Fietstunnel:

  • 650 kubieke meter beton
  • 98 ton wapeningsstaal

VIDEO: Bekijk hier een korte terugblik op de werken.

Op het beeldmateriaal dat u samen met dit bericht bezorgd wordt, is copyright van toepassing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt met aandrang om bij publicatie van dit beeldmateriaal op online en offline media '© AWV' te vermelden als bijschrift bij het beeldmateriaal.