Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietspaden langs Hoogstraat en Leedsesteenweg (N442) in Lede en Erpe-Mere

Nieuwe fietspaden langs Hoogstraat en Leedsesteenweg (N442) in Lede en Erpe-Mere

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt vanaf 14 maart 2022 de Leedsesteenweg Hoogstraat (N442) in Lede en Erpe-Mere. Na de opknapbeurt zal de gewestweg veiliger en comfortabeler zijn voor alle bewoners én weggebruikers. 

“Met dit werk maken we ongeveer 5 km aan fietspaden in Lede en Erpe-Mere een stuk aangenamer en veiliger voor de fietser. Bovendien pakken we ook een gevaarlijk kruispunt aan. Met dergelijke ingrepen maken we een concreet verschil in het dagelijkse leven van de Vlaming die zijn verplaatsing naar werk, school en hobby's veilig en comfortabel wil doen.” aldus Vlaams minister Lydia Peeters
Als alles goed gaat, zullen de werken afgerond zijn eind 2022.

 

Wat houden de werken in?

De Hoogstraat en de Leedsesteenweg (N442) worden grondig onder handen genomen. Tussen de Colruyt in Lede en het kruispunt Vijfhuizen in Erpe-Mere worden alle fietspaden opnieuw aangelegd: we vervangen de huidige klinkers door een comfortabelere asfaltlaag. Deze werken kaderen binnen het recente relanceplan voor fietsinfrastructuur van de minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Met dit plan maakt de overheid werk van een veiliger en comfortabeler fietsverkeer in de provincie. Ook het wegdek krijgt een nieuwe asfaltlaag. Ten slotte wordt het kruispunt met de Ommeganglaan en de Grotekapellelaan volledig heringericht. Zo gaat de veiligheid voor elke weggebruiker erop vooruit.

 

Wanneer vinden de werken plaats?

Om de hinder voor de buurt, handelaars en weggebruikers te beperken, werken we in 4 grote fasen, die elk op hun beurt nog eens gefaseerd verlopen. 

  • 14 Maart 2022 - juni 2022: vernieuwen fietspaden en parkeerstroken tussen kruispunt Vijfhuizen in Erpe-Mere en de Colruyt in Lede. 
  • Juni - juli 2022: voorbereidende nutswerken aan het kruispunt van de Hoogstraat met de Ommeganglaan en de Grotekapellelaan. 
  • 8 augustus tot en met 12 augustus: vernieuwing wegdek tussen kruispunt Vijfhuizen en kruispunt Ommeganglaan.
  • Augustus 2022 - eind 2022 (aansluitend op nutswerken): heraanleg van het kruispunt van de Hoogstraat met de Ommeganglaan en de Grotekapellelaan. Er komt ook een nieuw, gescheiden rioleringsstelsel.

 

Hoe rijdt het verkeer tussen 14 maart en 5 april?

De vernieuwing van de fietspaden tussen Vijfhuizen in Erpe-Mere en de Colruyt in Lede wordt uitgevoerd in verschillende deelfases. Bij iedere deelfase blijft verkeer in één richting mogelijk. Verkeer in de andere richting wordt plaatselijk omgeleid. Op 14 maart start Wegen en Verkeer met de eerste deelfase tussen Vijfhuizen en de Groenstraat. Als alles volgens plan verloopt, duren de werken van de eerste deelfase tot 5 april.

Tijdens die werken volgt het wegverkeer in de richting van Vijfhuizen een omleiding via de Putstraat en Bossestraat richting de Gentsesteenweg (N9). Gedurende bepaalde periodes wordt er ook gebruik gemaakt van tijdelijke verkeerslichten. Wegverkeer in de richting van Lede kan blijven doorrijden. Fietsers en voetgangers richting Lede en richting Vijfhuizen/Aalst volgen afwisselend in beide richtingen een lokale omleiding als er in hun rijrichting wordt gewerkt. 
Als deze zone afgerond is verschuift de werf noordwaarts totdat in juni 2022 de volledige werfzone is afgewerkt.

 

Vernieuwing wegdek tussen kruispunt Vijfhuizen en Ommeganglaan 

De rijweg wordt niet tegelijkertijd vernieuwd met de fietspaden maar pas later in de autoluwe periode van de zomervakantie. In de week van 8 augustus willen we de weg gedurende 1 week volledig afsluiten tussen het kruispunt Vijfhuizen en kruispunt Ommeganglaan om het oude wegdek af te frezen en een nieuw wegdek in asfalt aan te leggen. Het doorgaand verkeer volgt dan in beide richtingen een omleiding. Fietsers en voetgangers kunnen tijdens deze ingreep langs de werfzone fietsen en wandelen.  Ook tijdens deze werken houden we iedereen maximaal bereikbaar.

 

Meer info over de werken?

Blijf op de hoogte van de werken via www.wegenenverkeer.be/lede of www.wegenenverkeer.be/erpemere.