Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietspaden in asfalt langs Mechelsesteenweg (N1) in Edegem, Hove en Mortsel

Nieuwe fietspaden in asfalt langs Mechelsesteenweg (N1) in Edegem, Hove en Mortsel

Vanaf maandag 2 oktober start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de vernieuwing van fietspaden langs de Mechelsesteenweg (N1) in Edegem, Hove en Mortsel. Het gaat om een verderzetting van de vernieuwingswerken die eerder dit jaar al plaatsvonden op de Antwerpsesteenweg/Mechelsesteenweg. De zone die nu wordt aangepakt, loopt vanaf het kruispunt met de Buizegemlei/Jan Frans Gellyncklaan tot aan het kruispunt met de Molenlei/Molenstraat op de grens met Mortsel. De werken worden in acht fases uitgevoerd om de hinder te beperken. Tegen de zomer van 2024 moet de volledige zone klaar zijn. Tijdens de werken blijft op de Mechelsesteenweg steeds verkeer mogelijk in beide richtingen. 

De huidige fietspaden in de projectzone van de Mechelsesteenweg bestaan uit klinkers. Dat type wegverharding is gevoelig voor oneffenheden en biedt niet het meeste comfort voor fietsers. Een aannemer gaat de klinkers uitbreken en vervangen door een asfaltverharding. Na de werken zal het dan ook een stuk comfortabeler fietsen zijn op de N1 tussen Kontich en Mortsel”,  aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Daarnaast gebeuren ook aanpassingen aan twee kruispunten. Op het kruispunt van de Mechelsesteenweg met de Edegemsestraat en de Hovestraat worden de rechtsafslagstroken (bypasses) binnen de lichtenregeling gebracht om de verkeersveiligheid te verbeteren. Verder wordt ter hoogte van het kruispunt met de Boniverlei op de Mechelsesteenweg een bredere en langere rechtsafslagstrook voorzien voor verkeer komende van Mortsel. Aan enkele bushaltes in de projectzone komen ook nieuwe halteperrons om ze beter toegankelijk te maken.” Tot slot wordt ook het voetpad van de Mechelsesteenweg op grondgebied Edegem grotendeels vernieuwd op initiatief van de gemeente.

Werken in acht fases

De werken worden in acht verschillende fases uitgevoerd om de hinder zo beperkt mogelijk te houden. De eerste fase start op maandag 2 oktober en bevindt zich tussen de Jan Frans Gellyncklaan en de Edegemsestraat langs de oneven zijde van de N1. Een overzichtskaart met een indicatie van wanneer gestart wordt in welke zone, is beschikbaar op de website van AWV. Als alles vlot verloopt, zijn de werken tegen de zomer van 2024 volledig afgerond.

Hinder tijdens de werken

Op de Mechelsesteenweg blijft tijdens de werken altijd verkeer in beide richtingen mogelijk. In de zone waar gewerkt wordt, zijn het fietspad, de parkeerstrook en de rechterrijstrook niet beschikbaar. Gemotoriseerd verkeer rijdt over de linkerrijstrook tegen een verlaagde snelheid. Fietsers worden meestal naar het fietspad aan de overzijde van de N1 geleid en fietsen dan tijdelijk in dubbelrichting of ze volgen een plaatselijke omleiding. De bussen van De Lijn blijven hun normale traject over de Mechelsesteenweg volgen, maar haltes in de werfzone worden tijdelijk niet bediend.

Meer informatie

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/edegem, www.wegenenverkeer.be/hove en www.wegenenverkeer.be/mortsel.