Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietspaden in asfalt langs Antwerpsesteenweg/Mechelsesteenweg (N1)

Nieuwe fietspaden in asfalt langs Antwerpsesteenweg/Mechelsesteenweg (N1)

Vanaf dinsdag 7 maart 2023 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de vernieuwing van de fietspaden op de Antwerpsesteenweg/Mechelsesteenweg (N1). De werken situeren zich tussen het kruispunt met de Vredestraat in Kontich en het kruispunt met de Buizegemlei/Jan Frans Gellyncklaan op de grens van Hove en Edegem. Het einde van de werken is voorzien tegen midden juni. Tijdens de werken blijft voor alle verkeer steeds doorgang mogelijk in twee richtingen. 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De fietspaden langs de Antwerpsesteenweg/Mechelsesteenweg bestaan uit rode klinkers. Dat type wegverharding is gevoelig voor oneffenheden en biedt niet het meeste comfort voor fietsers. Een aannemer gaat de klinkers uitbreken en vervangen door een asfaltverharding. De werfzone situeert zich tussen het kruispunt met de Vredestraat en het kruispunt met de Buizegemlei/Jan Frans Gellyncklaan. Na de werken zal het dan ook een stuk comfortabeler fietsen zijn op dit gedeelte van de N1 tussen Kontich en Mortsel. Verder maakt de aannemer de bushaltes in de werfzone ook toegankelijker voor reizigers met een beperking.”

Tot slot wordt ook de veiligheid op de N1 verbeterd met de aanleg van twee fiets- en voetgangersoversteken. Zo komt er een fietsoversteek ter hoogte van winkelketens Fun/Hubo en het Romeins Pad (aan de Parfuma). Voetgangers kunnen na de werken ook gebruikmaken van een nieuwe oversteek ter hoogte van de Fun/Hubo. Ter hoogte van deze oversteken versmallen we de rijweg steeds naar één rijstrook.

Werken in drie fases

De reeds lopende nutswerken in de werfzone zijn bijna klaar. Vanaf dinsdag 7 maart start AWV aansluitend met de vernieuwing van de fietspaden zelf. De werken verlopen in drie fases en zullen, als alles vlot verloopt, klaar zijn tegen midden juni.
In de eerste fase, van 7 maart tot midden april, werkt de aannemer langs de kant richting Hove. Daarna verplaatsen de werken zich naar de overzijde. De werken langs de kant richting Kontich duren tot eind mei. Tot slot wordt in fase drie nog in de middenberm gewerkt tot midden juni. Die berm wordt ook tijdens de eerste twee fases ingenomen als werfzone.

N1 blijft open in beide richtingen

Tijdens de werken blijft op de N1 altijd doorgang mogelijk in beide richtingen voor alle verkeer. Gemotoriseerd verkeer rijdt in de werfzone steeds over één rijstrook in beide richtingen. Er geldt ook een tijdelijke snelheidsbeperking van 50 km/u. Fietsers hebben doorgang over het fietspad langs de overzijde van de kant waar gewerkt wordt en fietsen dus in dubbele richting. De bussen van De Lijn blijven tijdens de werken het normale traject over de N1 volgen, maar de haltes in de werfzone worden tijdelijk niet bediend.

Vernieuwing fietspaden N1 gaat verder

Wegen en Verkeer bereidt intussen ook de vernieuwing van fietspaden voor op een aansluitend gedeelte van de N1. In de tweede helft van dit jaar is het de bedoeling om deze werken verder te zetten op het stuk Mechelsesteenweg tussen het kruispunt met de Buizegemlei/Jan Frans Gellyncklaan op de grens van Hove en Edegem en het kruispunt met de Molenlei/Molenstraat op de grens van Edegem en Mortsel.

Weersgevoelig

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info en alle verkeersplannetjes zijn steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/kontichwww.wegenenverkeer.be/hove en www.wegenenverkeer.be/edegem.