Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietsinfrastructuur op gewestweg N77 in Zutendaal

Nieuwe fietsinfrastructuur op gewestweg N77 in Zutendaal

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt vanaf donderdag 22 september 2022 aan een veiligere infrastructuur voor voetgangers en fietsers op de 15 Augustusstraat en Hoogstraat in Zutendaal. Het gecombineerde fiets-voetpad en de nieuwe fietsoversteekplaats zullen de veiligheid voor actieve weggebruikers en de aansluiting op de fietsring, met zo’n 2 km fietsstraten rond het centrum, aanzienlijk verbeteren. Zo worden twee knelpunten op belangrijke schoolroutes gelijktijdig aangepakt en kunnen kinderen in deze omgeving voortaan nog veiliger met de fiets naar school gaan. De uitvoering van beide werken duurt ongeveer twee weken.

Gecombineerd fiets-voetpad en verlichte oversteek op 15 Augustusstraat

AWV legt een nieuw fiets-voetpad van zo’n 100 meter op de 15 Augustusstraat in Zutendaal aan, ter hoogte van de kruisingen met de Korenstraat en Windmolenstraat. Plaatselijk worden de kasseien opgebroken en vervangen door een comfortabel fiets- en wandelpad in asfalt. Aan beide zijstraten wordt er een markering op de rijbaan aangebracht om de fietsoversteek mogelijk te maken. 

Verder wordt de voetgangersoversteekplaats verplaatst in de richting van het kruispunt met de Korenstraat. Zowel de voetgangersoversteekplaats als de fietsersoversteekplaats dichtbij de Windmolenstraat worden voorzien van heldere verlichting.

Nieuwe fietsoversteekplaats met verlengde fietspaden op Hoogstraat 

Aan de Hoogstraat in Zutendaal, ter hoogte van de kruising Onze-Lieve-Vrouwestraat en Kerkstraat, legt AWV een nieuwe fietsoversteekplaats aan. De fietspaden die aansluiten op de nieuwe oversteekplaats worden eveneens verlengd. Plaatselijk worden de kasseien opgebroken en vervangen door een comfortabel fietspad in beton. 

Er wordt een okerkleurige markering aangebracht, richting het centrum, waar de fietsers terug op de rijbaan komen om de waakzaamheid van gemotoriseerd verkeer te vergroten. Weggebruikers worden er zo ook op attent gemaakt dat de voorrangsregels van de fietsstraten hier niet langer gelden. Fietsers worden vanuit de Onze-Lieve-Vrouwestraat en Kerkstraat over een nieuw stuk fietspad naar de oversteekplaats geleid. In dezelfde zone worden eveneens kasseien binnen de openbare ruimte opgebroken om het voetpad te verbreden. 

Minder-hindermaatregelen 

Tijdens de werkzaamheden gelden er tijdelijke minder-hindermaatregelen. Zo kan de aannemer veilig werken en beperken we de hinder voor de weggebruiker. De werken bevinden zich voornamelijk in de bermen en op de aansluitingen van de zijstraten, waardoor deze tijdelijk afgesloten zullen worden.

  • voor 15 Augustusstraat: beurtelings autoverkeer en omleiding fietsers
    Gemotoriseerd verkeer kan beurtelings langs de werkzone passeren. Er worden tijdelijke verkeerslichten geplaatst om de doorstroming te regelen. Fietsverkeer volgt een omleiding via de 15 Augustusstraat, Sprinkelestraat en Windmolenstraat.
     
  • voor Hoogstraat: lokale omleiding
    Doorgaand verkeer over de Hoogstraat blijft mogelijk voor alle weggebruikers. Bestemmingsverkeer voor de zijstraten volgt tijdelijk een lokale omleiding.

De werken op de 15 Augustusstraat starten donderdag 22 september. Vanaf maandag 26 september starten ook de werken aan de Hoogstraat. Beide werken zullen een 2-tal weken duren.

Weersgevoelig
Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. Bij regenweer kan de huidige planning nog wijzigen.