Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw wegdek voor Tongersesteenweg en Europalaan (N78)

Nieuw wegdek voor Tongersesteenweg en Europalaan (N78)

Vanaf maandag 22 mei vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Lanaken het wegdek van de Tongersesteenweg/Europalaan (N78). Het gaat om een stuk van bijna 3 km vanaf de brug van Briegden tot iets voorbij de brug van de Maastrichterweg (N77). AWV vernieuwt de toplaag asfalt en herstelt plaatselijk ook de onderlaag. Die werken zullen een tweetal weken duren. Verderop wordt er 2 nachten gewerkt aan het asfalt op de Kiezelweg. Door beide werken op elkaar af te stemmen, worden de geluids- en verkeershinder beperkt in tijd.

Het wegdek van de Tongersesteenweg/Europalaan (N78) vanaf de brug van Briegden tot iets voorbij de brug van de Maastrichterweg is in slechte staat. Daarom gaan we vanaf maandag 22 mei de toplaag asfalt vernieuwen en lokaal de onderlaag herstellen. Op het gedeelte waar de N78 overgaat van één rijstrook naar twee rijstroken per richting, en aan de aansluiting van de Jan Rosierlaan is de rijweg er het slechtst aan toe met scheuren in het asfalt. Daarom voorzien we er een scheurremmende laag onder het asfalt die het beter zal handhaven.

In 2022 vernieuwde AWV al 250 meter tussen de rotonde Sappi en de Neergellikkerstraat richting Veldwezelt. De rijstrook werd volledig opnieuw opgebouwd met nieuwe funderingen en asfaltlagen. Deze werken sluiten daar op aan. 

 

Nachtelijke vernieuwing Tongersesteenweg

Tijdens twee opeenvolgende nachten vernieuwt AWV de Tongersesteenweg vanaf de brug van Briegden tot voorbij de Stationsstraat. De rijweg heeft er één rijstrook per rijrichting. Door ‘s nachts te werken, beperkt AWV de hinder op het drukke verkeer overdag. De werken worden uitgevoerd in de nachten van 22 mei op 23 mei en 23 mei op 24 mei, telkens van 22u tot 6u. In de richting van Maasmechelen kan het verkeer de werken passeren. In de richting van Veldwezelt geldt tijdens de twee nachten een omleiding via Maastrichterweg (N77), de Nijverheidslaan, Europark, de Industrieweg en de 2de Carabinierslaan (N2). Fietsers en voetgangers gebruiken het fietspad aan de kant waar niet gewerkt wordt. Overdag zijn beide rijstroken beschikbaar voor verkeer. 

 

Gelijktijdige asfaltrenovatie Kiezelweg (N78) 

In diezelfde nachten van 22 en 23 mei, tussen 20 en 6 uur, wordt zo’n 300 meter van het wegdek en fietspad van de Kiezelweg in Lanaken vernieuwd. Het gaat om de weg tussen de Berenhofstraat en de rotonde van Veldwezelt. In de zone waar spoorvorming vastgesteld is, wordt de onderlaag ook aangepakt. Aan het betonnen fietspad en de pechstrook wordt niet gewerkt. Een nieuwe asfaltlaag zal de verkeersveiligheid en het rijcomfort verhogen. Fietsers volgen een lokale omleiding. Gemotoriseerd doorgaand verkeer wordt ‘s avonds en ‘s nachts in beide richtingen omgeleid over de 2de Carabinierslaan (N2) en de Lindestraat. Overdag is het gefreesde wegdek berijdbaar.

 

Vernieuwing Europalaan in twee fasen  

Op maandag 22 mei maakt de aannemer van AWV een tijdelijke doorsteek in de middenberm van de Europalaan. Deze doorsteek wordt gebruikt vanaf woensdag 24 mei voor de vernieuwing van de Europalaan. Op woensdag 24 mei start dan de effectieve vernieuwing van de Europalaan tot iets voorbij de brug van de Maastrichterweg (N77). Eerst werkt de aannemer in de rijrichting van Maasmechelen. In de tweede week krijgt de rijweg richting Veldwezelt het nieuwe asfalt. 

Aan de kant van de op- en afritten richting de Maastrichterweg (N77), wordt het fietspad met nieuwe markeringen aangepast naar een 2 meter brede strook. Zo komt er onder de brug meer ruimte tussen de fietsers en het autoverkeer.

 

Tijdelijke doorsteek in middenberm voor doorgaand verkeer  

Gemotoriseerd verkeer rijdt via de tijdelijke doorsteek in de middenberm naar de kant van de rijweg waar niet gewerkt wordt. Zo kan het verkeer de werken passeren over één rijstrook in elke rijrichting. Fietsers en voetgangers rijden en stappen via de fietstunnels aan de Jan Rosierlaan en de Stationsstraat naar de kant waar niet gewerkt wordt. De zijstraten zijn niet bereikbaar aan de zijde waar gewerkt wordt.  

Weersgevoelig
Opgelet: wegenwerken zijn afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De planning kan wijzigen.