Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw schooljaar brengt nieuwe fase van werken op Belgiek: fase 3A start op dinsdag 3 september

Nieuw schooljaar brengt nieuwe fase van werken op Belgiek: fase 3A start op dinsdag 3 september

Op dinsdag 3 september gaan de werken in Belgiek een nieuwe fase in. Vanaf dan werkt het Agentschap Wegen en Verkeer op de Breestraat, tussen de Elf Novemberlaan en de inrit van Aldi. De eerste deelfase 3A duurt tot eind september, als alles vlot verloopt. Tijdens deze fase volgen fietsers, lokaal verkeer en vrachtverkeer een omleiding.

Fase 2 tot eind augustus 2024

De herinrichting van de Vichtesteenweg (N36) en het kruispunt Belgiek startte vorige zomer op. Door het vele regenweer in de winter en het afgelopen voorjaar liep de eerste fase sterke vertraging op. In die eerste fase werkte de aannemer op de noordelijke zijde van de Vichtesteenweg tussen de E17 en het kruispunt Belgiek. Tijdens fase 2 was de zuidelijke zijde van de weg aan de beurt. Die werken startten in mei en duren nog tot eind deze week. 

In deze laatste week van augustus werkt de aannemer er alles netjes af. De fietspaden en de weg worden geasfalteerd en de wegmarkeringen worden aangebracht. Maandagavond 2 september is fase 2 dan volledig afgerond.

Nieuw schooljaar brengt nieuwe derde fase

Op dinsdag 3 september, bij de start van het nieuwe schooljaar, begint de aannemer met de werken in fase 3A. Tijdens deze derde fase werkt hij op de Breestraat, tussen de Vrije Basisschool Belgiek en de inrit van Aldi. De recent aangelegde bypass wordt aangesloten op de Breestraat en dit zowel bovengronds als ondergronds.

Andere omleidingen tijdens fase 3A

De werken schuiven dus op naar fase 3A en dat betekent dat ook de verkeerssituatie verandert. Zo zal de Breestraat afgesloten worden. Fietsers en voetgangers volgen daarom een omleiding via de Elf Novemberlaan, het fietspad naar de Vichtesteenweg en de Vichtesteenweg. Reizigers van De Lijn plannen hun route best via delijn.be/routeplanner.

Lokaal gemotoriseerd verkeer naar Belgiek en de Breestraat rijdt om via de Vichtesteenweg, Sint-Rochusstraat, Waregemstraat, Breestraat, Kleine Klijtstraat en Hoekstraat. Bewoners van de Vichteknokstraat kunnen de Vichteknokstraat bereiken via de Vichtesteenweg. De Hoekstraat is tijdelijk enkel toegankelijk voor eenrichtingsverkeer vanuit de Kleine Klijtstraat voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers en bromfietsers (klasse A) kunnen wel nog in beide richtingen rijden.

Vrachtverkeer naar de industriezone aan de Nijverheidslaan volgt ook een omleiding. Zij rijden om via de E17 tot aan de afrit Waregem (nr. 5 op E17), de Expresweg (N382), Henri Lebbestraat, Deerlijkseweg, Waregemstraat, Breestraat en Nijverheidslaan. Deze omleiding geldt voor verkeer vanuit Gent en voor verkeer vanuit Rijsel en Kortrijk.

Fase 3A tot eind september

Als alles vlot verloopt, duurt fase 3A tot eind september 2024. De planning kan wel nog opschuiven bij slecht weer of als er andere onverwachte omstandigheden opduiken. Binnenkort volgt meer informatie over de aansluitende deelfase 3B. 

Herinrichting van Vichtesteenweg en kruispunt Belgiek

Met de herinrichting van de Vichtesteenweg en het kruispunt Belgiek verbetert de verkeersveiligheid en het comfort voor alle weggebruikers. Er komen veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers, en de fietspaden worden verhoogd. De bushaltes worden ook comfortabel ingericht. Met een bypass van de Breestraat naar de Vichtesteenweg rijdt vrachtverkeer van het industrieterrein niet meer via het kruispunt Belgiek om de E17 te bereiken. Onder de grond komt er ook gescheiden riolering, om afval- en regenwater apart af te voeren.

Meer weten?

Actuele informatie over het project vindt u op wegenenverkeer.be/deerlijk.